VIJESTIVikići/Izačić

NAŠE OGLEDALO: Dok savjesni brinu o okolini oni drugi je zagađuju…

IDE LI TRANZICIJA BOSANSKOHERCEGOVAČKOG DRUŠTVA A SAMIM TIM I KOLEKTIVNE SVIJESTI ISTOG U POGREŠNOM PRAVCU?, SUDEĆI PREMA DOSAD VIĐENOM UPRAVO SE TO I DEŠAVA… KOD NAS DRUŠTVO POZNAJE SAMO KRAJNOSTI RADILO SE O KULTURI ŽIVLJENJA, MORALU, ETICI, POLITICI, RELIGIJI… MJERU SMO IZGLEDA U SVEMU IZGUBILI…

KADA SE MISLIMO I MISLIMO LI SE UOPŠTE MIJENJATI?, NARAVNO U POZITIVNOM SMISLU – NA BOLJE; DA BUDEMO SAVJESNIJI, ČASNIJI, POŠTENIJI I ODGOVORNIJI LJUDI, KAKO JEDNI PREMA DRUGIMA TAKO I PREMA PRIRODI I OKOLIŠU…

Mi Balkanci još smoi daleko od zapadnih civilizacijskih vrijednosti na koje se stalno pozivamo i kojima “težimo”, a isto toliko smo, za “koplje”, možda i dalje, od zapadne demokratije iako, navodno, “istu” praktikujemo već više od 30 godina.

Kada je riječ o kulturi življenja, i tu smo kao ljudi zakazali. Kolektivna svijest o značaju zdravog okoliša i okruženja u kojem živimo, djelujemo i radimo, na veoma niskom je nivou.

Mnogo je primjera za navedenu konstataciju, mogli bismo ih navoditi i o njima pisati do u vječnost, ali, evo mi ćemo kroz fotografiju prikazati samo jedan od njih, a riječ je o nesavjesnom ponašanju vozača a i pješaka na putnoj komunikaciji Izačić-Vikići-Čavnik-Mala Peć-Gata, koji kroz prozor izbacuju ili iza sebe ostavljaju masu smeća.

Vrijedi napomenuti da nema neke bitne razlike u ponašanju domaćih i dijaspore, ppodjednako su neodgovorni.

Kod ovih prvih “normalno” je smeće i otpad odložiti bilo gdje: šuma, proplanak, livada… samo neka je dalje od vlastitog dvorišta, a ovi drugi se potrude da na proputovanju uz cestu izbace što više svakojakog smeća i otpada, da ga ne vuku kući.

NARAVNO, SVAKA ČAST ONIMA KOJI ZNAJU CIJENITI I PRIRODU I OKOLIŠ, I KOJIH JOŠ UVIJEK, NASREĆU IMA I KOJE TREBA POHVALITI.

Odgovorni i savjesni nerijetko su prinuđeni čistiti Tratike, Ponor, a regionalnu cestu na potezu GP Izačić – Vikići – Čavnik – Mala Peć – Gata, gotovo svake, pa i ove godine.

Dana Čajić jučer je organizovala čišćenje dijela navedene ceste, a pred novogodišnje praznike dio iste očistio je i Halil Beganović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button