VIJESTIZanimljivo

Danas se obilježava Svjetski dan pizze

 9. februar obilježava se kao Svjetski dan pizze!

Iako je nemoguće sa sigurnošću znati, neki izvori kažu da je Nacionalni dan pizze započeo u 10. stoljeću u Napulju u Italiji. Tada prvi put zapisi pokazuju prisutnost onoga što je danas postalo moderna pizza. Započelo je kao jednostavan somun namazan umakom i posut sirom. Vjerovatno je da prvi ljudi koji su ovo napravili kao kreativni zalogaj za svoje obitelji nisu imali pojma kakav su proizvod napravili i što će to u budućnosti postati.

Procjenjuje se da je prvi Nacionalni dan pizze vjerojatno započeo u ranim 2000-tim godinama, ali kad god da je započeo zaslužuje da se slavi svake godine!

Mnogo je sporova o najboljoj pizzi, a glavni je da li je ananasu mjesto na pizzi ili ne. Međutim, bez obzira na preferencije svake osobe, postoji jedna stvar oko koje se gotovo svi mogu složiti: pizza je jedan od najboljih kulinarskih izuma.

Osim što morate odlučiti koje nadjeve staviti na pizzu, također je potrebno odlučiti koju vrstu kore odabrati. Postoje i debele i tanke kore, kao i pizze s nadjevenim korama. Mogućnosti su praktički beskrajne!

Strastvenim ljubiteljima pizze manje je bitno šta je nadjev, bitno je da je ukusna.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button