Sci/TechVIJESTIZanimljivo

Naučnici napravili pomak: Misterij Bermudskog trougla konačno riješen!

Sjeverno od Kariba nalazi se najstrašnije mjesto u Atlantskom oceanu – Bermudski trokut, poznat i kao Đavolji trougao.

Desetljećima dugo nagađanje oko stotina iznenada izgubljenih brodova i zrakoplova izgleda da je konačno završeno.

Naučnici su uspjeli riješiti misterij Bermudskog trokuta i to nema nikakve veze niti s vanzemaljcima niti s Atlantidom kako su neki pretpostavljali.

Prema procjenama, područje od oko 600.000 četvornih kilometara, samo u prošlom stoljeću, postalo je grob više od 1.000 ljudi.

Naučnici vjeruju da su formacije smrtonosnih oblaka ključ misterija. Ove osmerokutne formacije oblaka mogu stvarati vjetrove zastrašujuće brzine do 274 kilometra na sat!

Za usporedbu: Ova brzina je jednaka brzini uragana Katrina koji je djelomično uništio New Orleans.

Znanstvenici vjeruju da su ti smrtonosni udari zraka ispod oblaka razlog zašto se najmanje 75 zrakoplova srušilo, te stotine brodova potopilo u Atlantiku u Trokutu smrti.

Masivne formacije oblaka očito se formiraju na zapadu legendarnog trokuta, vrha otoka Bermuda, i mogu imati gotovo 90 kilometara u promjeru. Prema Mirroru, slične formacije oblaka nikada prije nisu opažene.

Pomoću satelitskog radara utvrdili su da su te “vjetrene bombe” toliko pogubne da mogu stvoriti valove visoke 14 metara koji se smrtonosnom snagom mogu razbijati o prepreke.

Dosad su se kao mogući uzroci nesreća u Bermudskom trokutu navodile, između ostalog, otmice od strane vanzemaljaca ili “polja sile” koja izviru iz potonulog kontinenta Atlantide.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button