AgrarTradicijaUdaja/ŽenidbaVIJESTI

ZNATE LI KAKO SE ZOVE I ČEMU SLUŽI OVA ALATKA?

Tradicionalna poljoprivredna oruđa i alati za rad

Srp spada među najstarija i najednostavnija primitivna poljoprivredna oruđa i alatke, koje su se nekad koristile za žetvu žitarica i drugog bilja. Prve, najprimitivnije verzije srpa pojavile su se još u kameno doba, a pravljene su od rogova, kostiju, kamena. Sastoji se od zaobljenog željeznog sječiva (noža) i drvene drške. Najčešće, cijelom dužinom sječiva, u jednoj liniji, protežu se urezani krugovi, koji ga dodatno ukrašavaju.

Kroz historiju srp se nerijetko znao koristiti i kao vrlo efikasno oružje.

Žetva sa srpom je izrazito naporan i težak posao jer se obavlja u pognutom položaju (jednom rukom drži se rukohvat žita ili drugog bilja, a drugom ga se srpom odsijeca).

Odsječene rukohvati žita prilikom žetve skupljaju se u snopove, koji se potom vežu i slažu u manje kupe kako bi se lakše transportovali do gazdinstva gdje bi sadiveni u veće kupole ili na stožine čekali red na vršidbu.

Vršidba se nekad obavljala ručno, udarajući drvenim prutovima ili poljoprivrednim alatkama po razvezanim i na harmanima raspoređenim snopoivima žita, vremenom, mnogo kasnije, vršidba se obavljala konjima, potom drešovima, das bi danas, kompletan proces obavljali savremeni kombajni i to odmah na žitinom polju.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button