PoljoprivredaTradicija. običaji, starineUdaja&ženidbaVijesti

ZNATE LI KAKO SE ZOVE I ČEMU SLUŽI OVA ALATKA?

Tradicionalna poljoprivredna oruđa i alati za rad

Srp spada među najstarija i najednostavnija primitivna poljoprivredna oruđa i alatke, koje su se nekad koristile za žetvu žitarica i drugog bilja. Prve, najprimitivnije verzije srpa pojavile su se još u kameno doba, a pravljene su od rogova, kostiju, kamena. Sastoji se od zaobljenog željeznog sječiva (noža) i drvene drške. Najčešće, cijelom dužinom sječiva, u jednoj liniji, protežu se urezani krugovi, koji ga dodatno ukrašavaju.

Kroz historiju srp se nerijetko znao koristiti i kao vrlo efikasno oružje.

Žetva sa srpom je izrazito naporan i težak posao jer se obavlja u pognutom položaju (jednom rukom drži se rukohvat žita ili drugog bilja, a drugom ga se srpom odsijeca).

Odsječene rukohvati žita prilikom žetve skupljaju se u snopove, koji se potom vežu i slažu u manje kupe kako bi se lakše transportovali do gazdinstva gdje bi sadiveni u veće kupole ili na stožine čekali red na vršidbu.

Vršidba se nekad obavljala ručno, udarajući drvenim prutovima ili poljoprivrednim alatkama po razvezanim i na harmanima raspoređenim snopoivima žita, vremenom, mnogo kasnije, vršidba se obavljala konjima, potom drešovima, das bi danas, kompletan proces obavljali savremeni kombajni i to odmah na žitinom polju.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button