EUVIJESTI

‘EUROPA NAM SE RASTAČE PRED OČIMA!’ Dramatičan apel najuglednijih europskih intelektualaca: ‘U tijeku je nova bitka za civilizaciju’

“Nacionalizam” nikad i nikome nije donio nikakvo dobro, osim zla i patnje. Svojim očima EU je gledala, ne čineći ništa,  kako nacionalizam proždire i rastaka bivšu Jugoslaviju,  danas i BiH, a ista pošast i samoj joj danas radi o glavi. Hoće li uspjeti s njom se odhrvati, niko sa sigurnošću ne može znati. Ne uspije li, svima nam se loše piše.

“Europi prijeti raspad i pad liberalnih vrijednosti kakav nije viđen još od tridesetih godina prošlog stoljeća, tvrdi skupina od 30 književnika, povjesničara i Nobelovaca koji su u više vodećih europskih medija objavili manifest na tu temu.

Manifest je objavio i ugledni britanski list The Guardian, a u njemu se navodi kako se “Europa raspada pred našim očima”. Osim krize izazvane Brexitom, poznati intelektualci strahuju i od povratka nacionalizma odnosno jačanja nacionalističkih stranaka širom Europe.

– Moramo htjeti Europu ili nestati pod valom populizma, nanovo otkriti politički voluntarizam ili prihvatiti da će nas preplaviti mržnja i niske strasti – piše”…

Izvor: Jutarnji org

Link na iriiginalni članak: Jutarnji.org

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button