VIJESTIZanimljivo

Evo kako je momak iz BiH na Facebooku matirao i i nasamario “ravnozemljaše”…

Grupa “Ravna zemlja / Flat Earth Balkan” na Facebooku bila je registrovana u Novom Sadu, ali je okupljala “ravnozemljaše” sa čitavog Balkana. Danas je članove ove grupe zadesila neprijatna situacija.

Grupa “Ravna zemlja/ Flat Earth Balkan” je za dvije godine sakupila više od 3.700 članova. Pravilo je jasno – “ovo je grupa isključivo za Flat Earther-e koji se ozbiljno bave i prate istraživanje Ravne Zemlje. U ovoj grupi ljudi koji šire pagansko mišljenje (planete i globusa), nema ovde šta da traže”, navodi se u opisu grupe, što je sličan princip svih zajednica koje propagiraju teorije zavjere.

A onda su se ove srijede probudili i primijetili nešto neobično. Njihova grupa se više ne zove “Ravna Zemlja”, već je neko promijenio ime u “Okrugla Zemlja/ Round Earth Balkan” – odnosno sada predstavlja suštu suprotnost onoga što njeni članovi propagiraju. Nastala je panika, pa su počeli da ispituju šta se dešava i ko je dozvolio da se takav skandal dogodi.

Ubrzo se javila osoba koja je preuzela odgovornost za izmjenu imena grupe. U pitanju je Mustafa Sejdinović iz Bosne i Hercegovine. On je okačio objavu u grupi u kojoj pokušava “na najbezbolniji način” da pošalje poruku: Zemlja nije ravna.

“Kako je moguće da ljudski mozak, vaš mozak, misli da zna istinu o zaveri NASA, da negirate provjerene i dokazane naučne činjenice, kada niste u stanju da provjerite osobe koje vam ulaze u grupu. Ne samo to, nego ste mu dali adminsku poziciju, što znači da mogu činiti šta god mi je volja. Vaše razmišljanje je kao kada bi osoba na sva usta govorila kako ima fizičku spremu da se popne na Mont Everest, ali se onesvijesti pri penjanju na obližnje brdo”, napisao je Mustafa.

On je na Fejsbuku podijelio snimak (skrinšot) svoje objave, s obzirom na to da je grupa zaključana i da najprije administrator mora da vam odobri da budete njen član. Kada pokušate da se učlanite, dočeka vas pitanje, na primjer, koliko se već dugo bavite izučavanjem ravne Zemlje, prenosi 021.

Mustafa je na Facebooku napisao da je ova 2020. godina bila jako teška, ali da je zato on tu kako bi popravio dan, sedmicu, mjesec ili možda godinu.

“Bio sam član grupe Ravna Zemlja, jedna zbirka potpunih ludaka, i imao sam na umu da ih zaje*avam, ali kako? Oni su bez milosti brisali sve ‘globusare’, tako da sam se morao da se pritajim i čekam. I onda, juče, kao poručeno, pitaju da li neko želi da bude admin. Nisam časio časa, javio sam se, i zamislite molim vas, dali su mi admina! Meni, kojeg ni ne znaju, kojeg su mogli provjeriti samo jednim klikom na profil. Moj trenutak za za$eb#vanje je došao, i odradio sam to spektakularno. Gledajte skrinšote, i uživajte”, napisao je Mustafa u objavi koja je za samo tri sata nakon objavljivanja prikupila gotovo 2.000 lajkova. (B92)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button