SUŠIĆI: MJEŠTANI PRIVODE KRAJU UREĐENJE MEZARJA, KUĆICA U NOVOM RUHU…

Akciju na uređenju lokalnog mezarja na Hrustu, pokrenutu 2015. godine, džematlije Sušića ovih dana polako privode kraju.

Sušiči pripadaju džematu Vikići ali posjeduju vlastito mezarje nadomak sela, na Hrustu, koje koristi i dobar dio Vikićana.

Mezarje džematlije uređuju vlastitim sredstvima i radnom snagom, a finalizacija radova je u toku i trebala bi uskoro biti okončana.

Prvobitni radovi vršeni su na poravnavanju terena te potravnjavanju i ograđivanju istog, nakon čega su vrijedne džematlije krenule u izgradnju kućice, koja će služiti kao ostava za alat i druge potrepštine džematlija pri ukopu.

Kućica površine 12 kvadratnih metara brzo je završena i priključena na lokalni vodovod, međutim, džematlije tu ne staju pa su ovih dana završili sa fasadiranjem kućica, tako da obučena u novo ruho i ukomponirana u okruženje okruženje doista izgleada prelijepo.

Uz kućicu su izgradili korito na koje im je preostalo još slavine ugraditi, a služit će za uzimanje abdesta, kao i za okrepljenje pri obavljanju dženaze u vrućim ljetnim danima.

Radove na Fasadi pokrenuo je i finansirao – platio materijal i majstore, Mehmed Mujetić, Husein Mujetić zvani Nejo donirao je fasadu, a Sulejman Sušić sa sinom priključit će slavine na korito i vodu.

Kako kažu džematlije, uz ugradnju i pustanje slavina u funkciju, preostalo im je postaviti i nekoliko klupa namijenjenih za odmor starijih sudionika dženaze, čime će svi planirani radovi u potpunosti biti završeni, o čemu ćemo prilikom narednog javljanja.

.


TAG


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.