CAZINTradicijaVIJESTI

/FOTO/ Od jarčeve stelje do moćnih Fendt traktora – na Cazinskom sajmu moglo se naći ama baš svega

Danas, 24. 9. 2023., okončan tradicionalni Cazinski sajam, otvoren u petak, 22. 9. 2023.

Tri dana Cazinjani i mještani susjednih gradova imali su priliku uživati a i predstaviti svoje rukotvorine, poljoprivredne proizvode, obrte, firme, kulturnu baštinu…

Ponešto se i prodalo i zaradilo, a pored gostoljubivih Cazinjana, priliku da se popravi kućni budžet nisu propustili ni mnogi gosti, kojih je ovaj put bilo gotovo iz svih krajeva BiH.

Sajam je protekao u impresivnoj atmosferi, ponuda je bila raznovrsna, a kako naš narod voli reći, “bome se i moglo naći baš svega, ama i svačega”.

Od suhomesnatih proizvoda, posebno popularne jarčeve stelje, preko rukotvorina vrijednih kreativaca,, pa i onih tradicionalnih, domaće hrane, domaćih poljoprivrednih proizvoda, pčelinjih proizvoda, proizvoda kućne radinosti, domaćih životinja, lovačke vižladi… pa sve do poljoprivrednih mašina i moćnog traktora Fendt.

Pojedinim učesnicima sajma dodijeljena su i priznanja, kao na primjer pčelarima za najbolji med, a posebno je bilo zanimljivo natjecanje domaćica u pripremi maslenice, masance, masnice… kako ko, po običaju, voli reći, koja je u Krajini nezaobilazna kulinarska slastica i bez koje se jednostavno u ovom kraju ne može.

Cazinjankama su pripala prva tri mjesta te su tako, po ko zna koji put, dokazale da su kraljice u spravljanju maslenice.

  1. mjesto – Zemka Samardžić iz Pjanića
  2. mjesto – Samira Huskić iz Male Lise
  3. mjesto – Halima Čataković iz Polja

Sve u svemu, jedan događaj za pamćenje, organizacija odlična, sve na nivou.

Evo i nekoliko zanimljivih, prekrasnih fotografija koje nam je ustupio Muhamed Macanović, vlasnik Web stranice Macanovici.net.

Uživajte u ljepotama Cazinskog sajma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button