VijestiVikići, Izačić

DOK JEDNI IZGRAĐUJU I ČISTE DRUGI UNIŠTAVAJU I ZAGAĐUJU…

TRATIKE OČITO NEKIMA SLUŽE KAO DEPONIJA ZA SMEĆE I ZA IŽIVLJAVANJE…

Unazad nekoliko dana od naših čitalaca dobili smo mnoštvo fotografija, koje nam ne idu baš na čast, a koje prikazuju naš odnos prema okolini, prirodi i materijalnim stvarima koje nam svima koriste. Neke od njih evo i objavljujemo u prilogu ispd.

Poražavajuća je činjenica da neko može uništavati ono što su ljudi napravili iz dobrih namjera kako bi služilo svima za odmor. Da stvar bude još gora, svojim neodgovornim ponašanem neki mještani, izbacujući kućno smeće i otpad u prirodu, potrudili su se da slika svega bude još tumornija i žalosnija.

Radi se o lokacijama na Tratikama.

Naime, drveni stol i klupe, namijenjeni za odmor i rekreaciju putnika prolaznika i nam,jernika u prirodi, koje su izgradili i uredili savjesni omladinci sa najboljom namjerom, uništili su oni, u najmanju ruku, neodgovorni pojedinci omladinci, kojima očito nedostaje primjerenog i odgoja i vaspitanja i kulture.

Za normalan um i razum još više poražavajuće djeluje činjenica da nekima mještanima naš biserni prirodni krajolik, Tratike, služe kao deponija za odlaganje smeća. Smeće se odbacuje po cijelim Tratikama, ima ga, rekli bi po onoj narodnoj, u svakom ćošku, a najviše oko bine, na mjetu gdje se nerkad održavala manifestacija Vikići za BiH.

Na sreću nas sviju, ima i onih drugih, odgovornih osoba poput Sejada Bunića, koje znaju cijeniti i vrednovati dar prirode i značaj čistog okoliša. Već danas je Sejad uredio jedan dio Tratika, oko bine, te smeće transportovao i deponovao tamo gdje mu je i mjesto.

Ne sumnjamo isto tako da će odgovorni omladinci, upravo oni koji su izgradili stol i klupe i uredili odmorište, a jedan od njih je Irnes Miskić, otklkloniti štetu na istim i dovesti ih u red, međutim, ostaje problem od kojeg razumnim i odgovornim osobama zastaje knedla u grlu, a to je: dokle više?, i hoće li ovaj dio neodgovornih mještana doći sebi i početi se ponašati kao urbani, civilizovani ljudi?

Mi se iskreno nadamo da hoće, a isto tako vjerujenoi da će na promjenu ponašanja u pozitivnom smjeru, barem na jedan dio neodgovornih osoba, utjecai i ovaj naš članak, kojem prevashodna namjera nije da kritikuje bilo koga, već da ukaže na date probleme.

Čuvajmo prirodu, okoliš i sve ono što nam je svima od koristi.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button