BiHTradicijaVIJESTI

Hasan Keranović: Stare kuće prepuštene su zaboravu i zubu vremena

– Prošetah starim seoskim putem. Gledam lijevo, gledam desno, a moj pogled mami jedna mala kuća od kamena, drveta i gline. Kuća mala ostala je sada sama….nema više domaćina, a na vratima lanac i katanac. Vraćaju se uspomene, naviru sjećanja. Odavno su ovdje vrata zaključana. Kuća sama, novom vremenu prkosi, od samoće se i sama obara.

– Stari zidovi oronuli, brvna popucala i potonula, samo tihi vjetar na sve starne juri, a ja malo odahnuo i duboko u misli se zabrinuo.
I tu je jedna majka djecu svoju odgajala, svako dijete na hairli put izvela. Takav vakat bio, nije se imalo, nije insan bio toliko bogat… insan je bio skroman, osjetio se na svakom ćošku miris sloge i snage.

– Miris pogače koji je dolazio iz starog šporeta na drva, a miris domaćeg masla začinjenim sa bjelim lukom je dopirao do susjednih kuća, tako da bi i komšije znali što se kod nas sprema za ručak. Danas dok gledam staru kuću osjeća se hladnoća, kao da i ona žali za onim prošlim vremenima kad je u njoj bio puno života, radosti i dječijeg smijeha.

– Svako vrijeme nosi svoje breme, ostale su mnoge uspomene na one kojih nema više…a kućni prag zaboravljen i ostavljen. Mala kuća od kamena i gline, sve mi nešto govori – koliko je samo tu sloge bilo, rahatluka i berićeta. Insan se u tom vaktu uglavnom borio za zdravlje, nije bilo nekog takmičenja u imanju i bogastvu.

– Da bome, jeste bilo više sloge kod insana, poštovanja komšija, više se obilazila rodbina i haste.
Život u sasvim maloj kućici je bio pun berićeta,
ali kroz njezine male pendžere (prozore) gledalo se na vrlo veliki svijet.

Sve mi se čini, kao da su stare kuće odavno zaboravljene – ima li bujruma, o mumine… čak se i te riječi sve više zaboravljaju.

Hasan Keranović (29.11.2016.)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button