TradicijaVIJESTIVikići/Izačić

SIJELA, PRELA I PLETENJE: Od prele do vunenih čarapa

Sami pomen riječi zima asocira nas na studeni, snijeg, mećave, velike minuse… međutim, ima zima i onu drugu stranu, ljepšu, topliju, pitomiju, koju su nerijetko mnogi nekad voljeli i uživali u njoj.

Zima nam donosi mnogo vremena za odmor, barem poljoprivrednicima i domaćicama, a u zimskim večerima prela i sijela ponovo postaju aktualna. Oni malo vredniji, uz sijelenje aktiviraju i neku od tradicionanih kućnih radinosti, koje su nekad prakticirala, bez izuzetka, gotovo sva domaćinstva.

U ovom slučajju (fotografija 2015. god.), vrijedne Vikićanke, odnosno Čavničarke, Rasima i Hasibe, spojile su ugodno sa korisnim, kako ih sijelenje i prelenje ne bi baš onako, besposleno i beskorisno, prošlo.

Mlađi vole internet, računare i pametne telefone, te po njima “čaprkati”, a ove dvije, vrijedne osobe, kako im ne bi bilo dosadno, zanimaciju sui pronašle u predenju i pletenju. Što je Rasima isprela, Hasibe je to odmah pretvorila u finalni proizvod – isplela vunene čarape, koje, ite kako, dobro dođu za hladne zimske dane.

U procesu stvaranja nove vrijednosti (vunenh čarapa), Rasima sve predradnje i pripreme: ošiša ovce, opere i očešlja vunu, isprede… a Hasibe je znala na jednom sijelu isplesti par vunenih čarapa.

Iako ih je na fotografiji lijepo vidjeti, nažalost, iz godine u godinu sve su rijeđa siela i prela a i pletenja gotovo da više nema.

Sve polako odlazi u zaborav, ostaju samo sjećanja.

prela2

prela3

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button