GRIJEH JE NE VOLJETI OVAKO PREDIVNU ZEMLJU: POGLEDAJTE NEVJEROVATNE PRIRODNE LJEPOTE BIH

Ovaj video prezentira fascinantne prirodne ljepote naše Bosne i Hercegovine, a realiziran je nakon okončanja prve faze projekta Via Dinarica, platforme za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast.

Sektor turizma u Bosni i Hercegovini (BiH) je jedna od svijetlih tačaka na ekonomskom radaru države. Iako ohrabrujući, učinak turističke industrije je daleko ispod potencijala zbog raznih izazova kao što su nerazvijenost i neadekvatno upravljanje mnogim turističkim dobrima, nedovoljno razvijena turistička infrastruktura i smještajni objekti, slabe institucionalne i poslovne veze unutar samog sektora, ali i sa drugim srodnim sektorima, kao i, još uvijek, loša globalna slika BiH koju je potrebno promijeniti putem djelotvornog brendiranja države i marketinških kampanja.

Via Dinarica je koncept koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi: od Slovenije do sjeverne Albanije. Srce ove „mega staze“, slične stazama Via Alpina i Apalači, je u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ovaj projekat je inicijativa USAID-a i UNDP-a, koji se fokusira na dio Via Dinarice u BiH i koji se provodi u saradnji sa lokalnim partnerima. Osmišljena je sa sveukupnim ciljem da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti u BiH kroz afirmaciju Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije, kao i da poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.

Via Dinarica je platforma koja služi za promociju i razvoj lokalnih zajednica i malih poduzeća aktivnih na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou u oblasti ugostiteljstva, usluga i turizma, kao i poljoprivrede i kulturnog nasljeđa.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.