BihaćNaši herojiVijesti

Obilježena 24. godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata

U organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a prigodnim sadržajima danas je obilježena 24. godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. I ove godine delegacije Vlade USK-a i gradske uprave Bihaća, te predstavnici boračkih udruženja, prisjetili su se ratnog puta jednog od uzornih starješina koji je rukovodio i komandovao jedinicama Armije R BiH, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom.

Adil Bešić
Adil Bešić
Ističući da je Adil Bešić svojim herojstvom i istrajnošću pokazao svima kako se bori za državu BiH , Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća , kazao je da u trenutku kada se hapse istinski branioci i antifašisti, ne smije se dozvoliti da se u isti koš stavljaju sa ratnim zločincima koji su činili zločine nad civilnim stanovništvom. Zbog toga, ističe gradonačelnik Fazlić, borci Armije R BiH koji su uhapšeni moraju imati drugačiji i dostojanstveniji tretman.

„Hvala svim braniocima Bihaća jer su omogućili da evo mi u miru se borimo za bolju državu BiH. Borci u ratu nikada nisu znali izdati i odustati od svojih ideala i pozivam ih da se i danas uključe u tokove života i da uzmu sudbinu ovog grada u svoje ruke kako bi svi zajedno bolje živjeli“-dodao je gradonačelnik Fazlić u svom obraćanju.

Prisutnima su se obratili i Arif Cinac, ispred Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a, Hamdija Abdić, ratni komadant 502. Viteške brigade i gradski vijećnik i Husein Rošić, premijer USK-a. Još jedanput su istakli da se ne smije dozvoliti izjednačavanje žrtve i agresora, odnosno časne i herojske borbe pripadnika 5. korpusa Armije R BiH sa zločinačkom agresijom.

Pored posjete turbetu i spomen sobi u MZ Vrsta, danas je u vojnoj bazi koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. Viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež, a posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora.

Izjava gradonačelnika Fazlića


GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button