KORONA VIRUSVijesti

Kako najavljuju austrijski naučnici obavezno nošenje maske moglo bi biti ukinuto u junu?

Peter Klimek, istraživač s Medicinskog sveučilišta u Beču, izjavio je u intervjuu za ORF-ovu emisiju „Wien heute“ kako bi zaštitne maske mogle ‘pasti’ u junu, a uvjet za to je vakcinisanost 40 do 50 posto stanovništva.

Klimek je izjavio da situacija u Izraelu i Velikoj Britaniji pokazuje kako je vakcinisanje od 40 do 50 posto stanovništva prekinulo lanac zaraze i kako se broj zaraženih znatno smanjio: „Ako bi to uspjeli u Beču i Austriji, onda bi bilo realistično u junu dodatno otvarati i popustiti mjere poput nošenja maske, koje bi se npr. nosile samo u bolnicama“.

U ORF-ovom dnevniku voditelj Armin Wolf upitao je epidemiologa Geralda Gartlehnera do kada će biti potrebno da se svugdje u zatvorenom mora nositi maska osim dok se sjedi u zatvorenom ugostiteljskom objektu. Gartlehner je izjavio kako se mjere trebaju stalno preispitivati, jer s većim brojem vakcinisanih one neće biti potrebne: „U SAD-u je ukinuta obaveza zaštitne maske u zatvorenim prostorima, ali su tamo i vakcinisali oko 40 posto stanovništva, dok smo mi na 15 posto“.

Gartlehner očekuje kako bi obaveza zaštitne maske ostala u bolnicama, staračkim domovima i domovima za njegu, a da će maske ‘pasti’ kada Austrija bude vakcinisala oko 40 posto svog stanovništva.

Trenutno je u Beču (stanje 19. maja) vakcinisano ukupno 229.444 osoba s obje doze, 594.087 osoba je dobilo prvu dozu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button