KORONA VIRUSVijesti

Kako najavljuju austrijski naučnici obavezno nošenje maske moglo bi biti ukinuto u junu?

Peter Klimek, istraživač s Medicinskog sveučilišta u Beču, izjavio je u intervjuu za ORF-ovu emisiju „Wien heute“ kako bi zaštitne maske mogle ‘pasti’ u junu, a uvjet za to je vakcinisanost 40 do 50 posto stanovništva.

Klimek je izjavio da situacija u Izraelu i Velikoj Britaniji pokazuje kako je vakcinisanje od 40 do 50 posto stanovništva prekinulo lanac zaraze i kako se broj zaraženih znatno smanjio: „Ako bi to uspjeli u Beču i Austriji, onda bi bilo realistično u junu dodatno otvarati i popustiti mjere poput nošenja maske, koje bi se npr. nosile samo u bolnicama“.

U ORF-ovom dnevniku voditelj Armin Wolf upitao je epidemiologa Geralda Gartlehnera do kada će biti potrebno da se svugdje u zatvorenom mora nositi maska osim dok se sjedi u zatvorenom ugostiteljskom objektu. Gartlehner je izjavio kako se mjere trebaju stalno preispitivati, jer s većim brojem vakcinisanih one neće biti potrebne: „U SAD-u je ukinuta obaveza zaštitne maske u zatvorenim prostorima, ali su tamo i vakcinisali oko 40 posto stanovništva, dok smo mi na 15 posto“.

Gartlehner očekuje kako bi obaveza zaštitne maske ostala u bolnicama, staračkim domovima i domovima za njegu, a da će maske ‘pasti’ kada Austrija bude vakcinisala oko 40 posto svog stanovništva.

Trenutno je u Beču (stanje 19. maja) vakcinisano ukupno 229.444 osoba s obje doze, 594.087 osoba je dobilo prvu dozu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button