BIHAĆVIJESTI

LEGALIZACIJA BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA: U Bihaću se za sada zna za 2.000 bespravno izgrađenih…

Konačan broj

Objekte na području USK je moguće legalizirati ukoliko su izgrađeni do sredine 2018. godine, odnosno vremena kad je usvojen kantonalni Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Rok za prijavu je do kraja ove godine.

Kantonalni zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, usvojen sredinom prošle godine omogućio je općinama i Gradu Bihaću da krenu u proces utvrđivanja stanja na terenu. U Bihaću se krenulo od mjesne zajednice Jezero-Privilica.

– Posljednjih nekoliko sedmica Služba za inspekcijske poslove i građevinski inspektori krenuli su s popisom bespravno izgrađenih objekata po gradskim zonama koje se zapravo poklapaju sa 35 mjesnih zajednica – kaže Elmedin Mehadžić, portparol Gradske uprave.

Prema nezvaničnim podacima, Bihać je do prije nekoliko godina brojao oko 2.000 bespravno izgrađenih objekata, od kojih su mnogi tokom prošle godine ipak legalizirani. Konačan broj znat će se nakon što budu popisani objekti u svim mjesnim zajednicama, što bi trebalo biti gotovo do avgusta. Rok podnošenja zahtjeva za vlasnike nelegaliziranih objekata je do kraja godine.

– Inspektori vrše popis kako bi utvrdili činjenično stanje i uvidjeli koji objekti zadovoljavaju uvjete legalizacije, a koji ne. Nakon isteka roka već sljedeće godine će se shodno propisima donositi odluke o uklanjanju onih koji zaista nemaju nikakvu dozvolu i narušavaju javni interes – ističe Mehadžić.

 Ispunjavaju uvjete

Primjena Zakona o legalizaciji odnosit će se na objekte koji su izgrađeni do njegovog usvajanja i koji ispunjavaju potrebne uvjete.

Plaćanje legalizacije objekata i eventualne pogodnosti definirat će same lokalne uprave zajedno s kantonalnim ministarstvom građenja.

Skratiti rokove  

– Imovinskopravni odnosi su najčešći problem, zemljišne knjige, katastar, tu moramo olakšati, ali u skladu sa zakonom. Neki zahtjevi koji dolaze i koje smo već vidjeli neće moći biti ispunjeni, ali ćemo poboljšati stanje i doći u situaciju da ćemo brže raditi, odnosno skratiti rokove izdavanja građevinskih dozvola – smatra Adnan Alagić, ministar građenja i prostornog uređanja u Vladi USK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button