VIJESTIVjerovali ili neZanimljivo

VELIKA MISTERIJA – STOTINE OVACA HODAJU U KRUG VIŠE OD 10 DANA (VIDEO)

Velika misterija ovaca!

Stotine ovaca hodaju u krugu više od 10 dana u unutrašnjoj Mongoliji u Sjevernoj Kini. Ovce su zdrave, a razlog čudnog ponašanja i dalje je misterija.

Misteriozno ponašanje ovaca zbunilo je istraživače.

Kineski državni list People's Daily objavio je video na kojem se vidi stado ovaca. Prema mongolskom vlasniku, ovce su postepeno počele trčati u krug. Pridruživalo im se sve više životinja. U trenutku kada je video objavljen, stado je hodalo u krugu više od 10 dana.

Bakterijska bolest?
Stručnjaci se ne slažu oko toga šta je izazvalo čudno ponašanje ovaca. Korisnici interneta nagađaju da bi životinje mogle bolovati od bakterijske bolesti zvane listerioza. Bolest, poznata i kao “kružna bolest”, javlja se prvenstveno kod malih preživara.

Osim spuštenog položaja glave ili visećih ušiju, za listeriozu je tipično i okretanje ili “pokret prstena” životinja. Ovo bi moglo objasniti kruženje ovaca.

Premalo prostora
Matt Bell, poljoprivredni naučnik sa Univerziteta Hartpury u Engleskoj, ne slaže se s tim. On je za Newsweek rekao da je čudno ponašanje ovaca rezultat akutnog nedostatka prostora. Životinje koje su natrpane zajedno na duži vremenski period postaju frustrirane i stoga počinju trčati u krug.

Takav poremećaj ponašanja naziva se i zoohozom. Česta je kod divljih životinja u zatočeništvu. Prema Belu, neka vrsta efekta imitacije može se javiti i kod stoke: „Pošto su ovce stadne životinje, one se pridružuju svojim prijateljima“, objašnjava naučnik.

Prema pisanju medija, vlasnik ovaca je primijetio da, kako su dani prolazili, sve više životinja se pridružilo grupi hodajući u krug. Ovo podržava Bellovo objašnjenje. Međutim, druga susjedna kućišta nisu se kretala u krug. Izvještaji medija ne govore da li se ovce i dalje ponašaju tako čudno.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button