BIHAĆVIJESTI

Napustio nas je veliki čovjek, novinar, publicista… umro je Mirza Sadiković!

Danas je u Bihaću u 65. godini života umro istaknuti krajiški novinar i publicista Mirza Sadiković

Mirza Sadiković je rođen 1955. godine u Srebrenici. Odrastao je u Cazinu, u Bihaću je završio srednju školu, a u Sarajevu studij srpsko-hrvatskog i hrvatsko-srpskog jezika i južnoslavenskih književnosti.

Skoro cijeli radni vijek je proveo u novinarstvu, i to od listova “Male novine” i “Krajina”, do “Oslobođenja” i “Večernjeg lista”, zatim na Radiju Cazin, RTV-u Bihać, RTV-u Sarajevo te u RTVBiH, gdje je proveo najveći dio novinarskog rada.

Pisao je i objavljivao u mnogim regionalnim listovima i časopisima. Osim novinarstva, bavio se publicistikom i književnošću.

Objavio je roman “Tomašica – vjetar tišine”. Nakon penzioniranja jedno vrijeme proveo je kao saradnik Radio-televizije Unsko-sanskog kantona. Objavljivao je u više regionalnih listova, publikacija i časopisa.

Poseban ton u njegovom novinarsko-publicističkom interesiranju je ratna tematika i dokumentaristika rata u BiH. Dobitnik je novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ i Povelje Grada Bihaća „26. februar“ za izuzetna ostvarenja i postignute rezultate u oblasti novinarstva u ratnom i poslijeratnom periodu, a naročito za nesebičan doprinos na očuvanju i razvoju društveno odgovornog novinarstva i promociju ljudskih prava te istinskih vrijednosti humanizma.

Cijela porodica Sadiković ostala je vjerna novinarskoj profesiji kojom se godinama časno bave njegova supruga Mujesira, sin Muhamed i kćerka Azra. Porodica, krajiško novinarstvo, kolege i prijatelji ostali su bez velikog čovjeka, novinara i hroničara jednog vremena kojega će se s tugom, ali i s ponosom trajno sjećati, prenosi Krajina.ba

Dženaza će biti klanjana u nedjelju, 14. jula, na mezarju Humci iza ikindije namaza, a komemorativna sjednica bit će održana sutra u 11 sati u Kulturnom centru u Bihaću.

Dženaza i ukop bit će obavljeni u nedjelju, 14. jula, na mezarju Humci u Bihaću u 14.00.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button