“NAŠI SOKACI I AVLIJE” – POGLED SA “NEBESA” NA LJEPŠI DIO MZ IZAČIĆ (FOTO)

Najzapadnija i zasigurno, složit ćete se, jedna od ljepših bosansko-hercegovačkih mjesnih zajednica – MZ Izačić, satkana od isto tako, ako ne i ljepših, mnogobrojnih naselja i zaseoka, koji je, poput biserne ogrlice, ukrašavaju, opasavaju, a možemo reći i “čuvaju”, jedinstvena je po mnogo čemu.

Pored toga što je nazapadnija mjesna zajednica, ona je i naša najzapadnija kapija prema EU, ili bolje rečeno predvorje iste. Ima bogatu i burnu prošlost. Istorijsko jezgro, mada uništeno i devastirano – stari grad Izačić, budući da je bio dio krajine, kroz istoriju je imao značajnu ulogu, zbog toga je i plaćao visoke cehove – nekoliko puta je bio do temelja spaljen, ali se uvijek, poput Feniksa, dizao iz pepela, još jači, još ljepši, prkosniji i ponosniji.

Ni kroz noviju istoriju, prije i poslije 2. svjetskog rata, te nakon ovog posljednjeg, Izačić nije bio pošteđen mnogih teških trenutaka i iskušenja, ali, po običaju, uvijek je iz njih izlazio kao pobjednik, još jači, još ponosniji i prkosniji, a ljepote mu nikad i nije nedostajalo.

Cijenjeni posjetioci Web portala Vikići.net, danas Vam, kroz nekoliko fotografija, iz ptičje perspektive predstavljamo jedan od ljepših nizaka izačićke biserne ogrlice, a o kojem nisku (naselju) je riječ, pokušajte odgonetnuti sami.

Nadamo se da Vam neće biti teško.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.