VijestiVrijeme - Vremenska prognoza

NOĆAS SPAVAMO KRAĆE, NE ZABORAVITE KAZALJKE POMAĆI ZA JEDAN SAT NAPRIJED

Bosna i Hercegovina, kao i ostatak Evrope osim Islanda i Rusije, noćas će prijeći na tzv. ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki na satu za jedan sat unaprijed – s dva sata na tri ujutro.

Na taj način dani će biti duži, čemu se jedan dio stanovništva raduje i likuje, a jedan dio to prihvata sa negodovanjem.

U različitim dijelovima svijeta pomicanje kazaljki provodi se u različita vremena. U SAD-u i Kanadi to se obavlja znatno ranije nego u Evropi.

Neke zemlje, kao npr. Kazahstan, uopće ne prelaze na ljetno računanje vremena. Jedno istraživanje pokazalo je da 51 posto stanovnika te zemlje loše reagira na promjenu – dolazak proljeća nakon hladne zime smatraju dovoljnim šokom.

Ovakav način računanja vremena, prebacivanje sa zimskog na ljetbo i obrnuto, ima svoje dobre, ali isto tako i loše strane.

Što više dnevne svjetlosti dobro je za bolju apsorpciju vitamina D, oslobađanje hormona koji potiču budnost i metabolizam i opće raspoloženje, smanjuje se potrošnja energije i broj saobraćajnih nesreća, a život ljudi slabijeg vida postaje lakši.

Ipak, pogledamo li drugu stranu, promjenom se remeti naš bioritam, rutina poljoprivrednih radova, a brojne trgovine i kancelarije moraju pomicati kazaljke za jedan sat.

Pojedina istraživanja pokazala su kako promjene bioritma povećavaju broj srčanih udara i samoubojstava.

Bilo kako bilo, mi ćemo noćas imati kraći san za 1 sat pa nam valja malo ranije u krevet želimo li se naspavati.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button