BIHAĆUSKVIJESTI

Održan mjesečni sastanak premijera USK Mustafe Ružnića sa gradonačelnicima gradova

U Bihaću je u utorak održan redovni, mjesečni radni sastanak premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića sa gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina.

Kolegij sa predstavnicima lokalnih uprava se organizuje radi unaprijeđenja saradnje lokalnog i kantonalnog nivoa vlasti a današnji sastanak tematski je bi posvećen Zakonu o državnoj službi te resorima građenja i prostornog uređenja na području Unsko-sanskog kantona te su, pored premijera Ružnića i savjetnika Nedžada Kudelića, sastanku prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Ines Pušac te ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Adnan Alagić.

Ministar Alagić izvijestio je o progresu u izradi zakona iz resora građenja, prostornog uređenja i zaštitu okoline te da su vidni rezultati proaktivnog pristupa, dogovorenog sa gradonačelnicima i načelnicima, s ciljem stvaranja ambijenta za ulaganja i razvoja privrede te podsticanja javnih projekata od interesa za razvoj. Tako će novi Zakon o građenju obuhvatiti specifične potrebe gradova i općina i USK dobiti provodiv i kvalitetan tekst Zakona o građenju. U završnoj je fazi i Prijedlog prostornog plana USK koji je, u odnosu na nacrt, pretrpio je izmjene sukladno prijedlozima lokalnih uprava.

– Ponosan sam što mogu reći da je pripremljen i tekst novog Zakona o komunalnim djelatnostima koji je produkt zajedničkog rada Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline i lokalnih zajednica. Više od 90% prijedloga koji su došli iz gradova i općina prihvaćeno je i uvršteno, kazao je ministar Alagić.

Premijer Ružnić informisao je prisutne o kapitalnim projektima koje Vlada USK, uz potporu lokalnih zajednica, planira delegirati višim nivoima vlasti kao što je projekat gasifikacije.

(Cazin.net)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button