BiHREGIONSVIJETTurizam

Plaža iz BiH među 100 najboljih u svijetu, šta mislite gdje se nalazi, nije u Neumu, ako ste pomislili…

Jedan od najpopularnijih britanskih turistički Web sajtova Beachatlas nedavno je objavio listu 100 najboljih plaža u svijetu, a na listi se našla i jedna bosanskohercegovačka plaža.

Prvo mjesto na listi zauzela je Bora Bora u Francuskoj Polineziji, slijedi južnoafrička plaža Boulders, zatim Waikiki na Havajima, potom Kopakabana u Brazilu i Maya Bay na Tajlandu.

U razmatranje, pored prirodnih ljepota, raznolikosti i kulture Beachatlas je u obzir uzimao i druge kriterijume poput lifestylea, atmosfere mjesta i preporuka slučajnih posjetilaca,   te se tako na listi, na 57. mjestu, našla i bosanskohercegocačka plaža u Jablanici.

 
Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini je poznato po restoranima pored jezera u kojima se poslužuje odlična jagnjetina s ražnja, među najboljim na svijetu, čemu vjerno svjedoče uvijek puni parkinzi ispred ovih restorana. Kako je za veliki broj putnika Jablaničko jezero na putu ka moru, postoji lokalna izreka da ‘nisi ni bio na moru ako nisi pojeo jagnjetinu na Jablaničkom jezeru’. Jezero je također pogodno za kupanje, vožnju kajakom i kampovanje, sa mnoštvom apartmana i hotela na raspolaganju.”

Lista je kreirana uz pomoć stručnjaka za putovanja kao i influencera iz cijelog svijeta.

Pored Jablaničkog jezera na listi se nalazi i nekoliko regionalnih lokacija: Bačvice u Hrvatskoj (21. mjesto), Sveti Stefan u Crnoj Gori (31. mjesto), Beogradski splavovi (50. mjesto), te Viški podmorski tunel (59. mjesto) i Bled u Sloveniji (75. mjesto). 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button