BiHSPORTVIJESTI

U susret Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF)

Još nekoliko dana preostalo je do početka Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će Kanton Sarajevo, a samim time i BiH, učiniti svjetskim turističkim centrom kada će se u glavni grad naše države sliti gosti iz gotovo 50 zemalja svijeta.

EYOF je najveći sportski olimpijski festival za sportiste uzrasta od 14 do 18 godina te će u Sarajevo osim takmičara, trenera i članova reprezentacija, doputovati i ostali inostrani gosti, tehničko osoblje i predstavnici međunarodnih sportskih federacija koji će prisustvovati borbama.

Inače, EYOF će svečano biti otvoren 10. februara na stadionu “Asim Ferhatović Hase” i trajati do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a učestvovat će sportisti iz više od 50 država, sa više od 1.100 takmičara i 750 članova delegacija nacionalnih olimpijskih komiteta. Boje Bosne i Hercegovine branit će 21 mladi sportista u pet sportova – alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu i brzom klizanju.

Najbrojniji tim BiH će imati u skijaškom trčanju i biatlonu, u kojim će nastupiti 10 takmičarki i takmičara – Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović.

U alpskom skijanju bit će osam predstavnika – Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut. U snowboardu će nastupiti Asja Klačar i Selina Memić, a jedinu predstavnicu BiH će imati u brzom klizanju (shot traek) – Sumeju Zaimović.

Organizatori su do sada u više navrata podsjetili da je olimpijski plamen na ovim prostorima gorio davne 1984. godine, te da je ovaj događaj jedinstvena prilika da iz BiH u svijet ode najljepša sportska slika.

EYOF je prava prilika za oživljavanje olimpijskog duha Sarajeva te da se promoviše zimski turizam kako bi se budućnosti privuklo što više turista i u zimskom periodu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button