BIHAĆSjećanja na likove i djelaUSKVIJESTI

Prisjećanje na herojske dane bihaćkih brigada na Grabeškom platou

Obilježavanje Dana bihaćkih brigada započelo je jutros kada su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, zajedno sa boračkim udruženima proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, učenjem Fatihe i minutom šutnje uz polaganje na mezarju Humci I katoličkom groblju u Žegaru, odali počast svim onim koji su položili svoj život za suverenu, samostalnu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga, premjer USK Husein Rošić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upriličili su zajednički prijem ratih komandanata i boraca bihaćkih brigada.

Oslobodilački put bihaćkih brigada trasiran je herojstvom njihovih boraca od kojih je 678 dalo živote, a oko 5.000 je ranjeno. Svoj doprinos u odbrani legendarana i besmrtna dale su na svim ratištima tadašnjeg Bihaćkog okruga, a težište njihovih aktivnosti bio je plato Grabeža gdje se večeras održao centralni događaj manifestacije obilježavanja Dana bihaćkih brigada.

Pored nekoliko stotina posjetilaca, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, manifestaciji su prisustvovali i brojni zvaničnici među kojima: gradski vijećnici, poslanici u Skupštini USK-a, gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić, ministar za pitanja boraca i RVI USK Nijaz Malkoč, premijer USK Husein Rošić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić, te ratni komandanti Hamdija Abdić, Mirsad Semanović, Farko Hodžić i generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Kroz prikladan program, nakon obraćanja zvanica, prisutni su imali priliku da poslušaju nekoliko ratnih muzičkih numera, te da uživaju u predanjima ratnih komandanata koji su kroz čas historije ispričali pregršt anegdota i događaja sa tog područja iz perioda 1992. – 1994. godine.

Na licu mjesta propagirana je ideja i inicijativa da se u narednom periodu na tom lokalitetu izgradi spomen park sa ratnim eksponatima i pratećim sadržajima, te da se označe pješačke staze, sve kako bi se taj prostor oživio i stavio u funkciju očuvanja historije i sjećanja na herojsku borbu iz obrambeno-oslobodilačkog rata.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button