NostalgijaVIJESTIZanimljivo

Živa sjećanja, ili, strefi li vas ponekad nostalgija?

Svjedoci prošlih vremena: prisjetite li se nečeg što nam je nekad činilo životnu svakodnevnicu, nečeg s’ čime smo se susretali svaki dan, ili bez čega jednostavno nekad nismo mogli?

Jeste li po prirodi nostalgičar? Ma, ne morate nužno ni biti da bi ste se prisjetili starih dobrih vremena: prijatelja, druženja, onog čime smo se svakodnevno služili, životnih navika i nekadašnjeg načina življenja uopće; vremena kada su nam duše bile pune a srca zadovoljna, kada smo bili veseliji, sretniji, zadovoljniji i međusobno se poštovali, uvažavali i cijenili, čega je danas, nažalost, jako malo ili gotovo nikako nema.

Bili nostalgičari ili ne, svejedno je, ovih nekoliko fotografija ne može vas ostaviti ravnodušnim, bar na trenutak će vam ispuniti srce i dušu, vratiti vas malo u vrijeme iza, evocirati uspomene…

Ukrasne kuhinjske vezene krpe sa natpisima koji veličaju ulogu žene – domaćice – kuharice i simboliziraju sretan život u jednoj porodici. Bile su neizostavni elementi – dekor svake kuhinje i trpezarije jednog domaćintva; zračile su posebnim vizuelnim efekatom i odašiljale su jasnu poruku.
kuhinjske krpe

Šangajke – nekad popularne, nepoderive – za setnju, izlaske, košarku, pa i nogomet – višenamjenske, univerzalne. Najčešće i najdraže bijele, mada je bilo i onih u crnoj izvedbi, plitke i duboke – bile su neka vrsta socijalne zamjene za starke.
sangajke2 copy

Legendarni Pony bicikl, koliko smo samo suza prolili, koliko puta obećali da ćemo biti dobri učenii, ponekad dobili i batine, dok roditelje ne bismo ubijedili da nam ga kupe…
pony22

Juga i 57 – 70-ih godina kao klinci, bolje reći skoro “dojenčad”, povlačili smo prve dimove tad popularne Juge, kasnije, kako smo odrastali i pravili se “važnijim”, samo je 57 za nas bio cool.
jugoslavija2

Bon za benzin – 83. god. nestašica benzina, dugi redovi na benzinskim pumpama, uvedeni kako bi ograničili potrosnju…
bon2

Citroen 2CV ili Spaček – od ružnog pačea do kultnog četverotočkaša, boemski auto, ne baš popularan kao Fićo, kaskao je za njim, ali i o njemu su mnoge priče ispričane…
citroen - spacek

Nadamo se da smo vas “pronašli”, uskoro slijedi nastavak…

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button