Naši herojiSjećanja na likove i djelaVijesti

SPOMEN OBILJEŽJE HEROJIMA 5. KORPUSA SPREMNO ZA POSTAVLJANJE NA PRIJEBOJU, ČEKA SE SAGLASNOST…

Dana 5. 8. 1995. godine 13. pripadnika 5. korpusa Armije R BiH prilikom deblokade Bihaćkog okruga, na Prijeboju, Općina Plitvička Jezera u R Hrvatskoj, položilo je svoje živote, a mjesto tragedije obilježit će se postavljanjem spomen obilježja.

Inicijativa za izgradnju spomen obilježja herojim 5. korpua pokrenuta je unazad nekoliko godina, a prije nekoliko dana skulptura spomen obilježja ugledala je i svjetlost dana, tačnije, 11. 11. 2017. godine istu je preuzeo predsjednik Savjeta MZ Izačić Rasim Islamović, te je privremeno, do dobijanja saglasnosti za postavljanje na mjesto pogibije, koja se u najskorije vrijeme očekuje od Republike Hrvatske, privremeno smjestio u harem izačićke džamije.

Ovaj čin prema porodicama i njihovim najmilijim koji živote dadoše za dobrobit sviju nas, samo je djelić satisfakcije i onog najmanje što smo kao zajednica u znak zahvalnosti dužni učiniti.

Možemo se još svi skupa ponadati da nećemo dugo čekati na saglasnost naših dragih komšija iz R Hrvatske, te da će spomen obilježje svečano biti postavljeno na mjesto koje mu pripada.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button