Sjećanja na likove i djelaVijesti

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

Prigodnim sadržajima danas je oblježena 26. godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. Delegacije Grada Bihaća, Vlade USK-a, MZ Vrsta, brojnih boračkih organizacija i političkih partija položile su cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću.

Prigodnim obraćanjima ratni saborci, prijatelji i delegacije Grada Bihaća i Vlade USK-a u svojim obraćanjima evocirali su uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića jedini sa područja USK ponio najveće ratno priznanje, titulu narodnog heroja”.

Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage BiH kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te promovisan u čin majora.

GRAD BIHAC

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button