Sjećanja na likove i djelaVIJESTI

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

Prigodnim sadržajima danas je oblježena 26. godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. Delegacije Grada Bihaća, Vlade USK-a, MZ Vrsta, brojnih boračkih organizacija i političkih partija položile su cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću.

Prigodnim obraćanjima ratni saborci, prijatelji i delegacije Grada Bihaća i Vlade USK-a u svojim obraćanjima evocirali su uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića jedini sa područja USK ponio najveće ratno priznanje, titulu narodnog heroja”.

Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage BiH kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te promovisan u čin majora.

GRAD BIHAC

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button