PoljoprivredaVijestiVikići, Izačić

U Vikićima radno: Obrađuju se malinjaci, sjetva kukuruza je u tijeku…

Uzgoj malina polako postaje glavni izvor prihoda za mnoga domaćinstva na području grada Bihaća, USK-a, pa i cijele BiH.

Uvidjeli su i Mještani Čavnika, Halkića, Vikića, Bunića, Sušića, slobodno možemo reći i gotovo svih naselja na području MZ Izačić, korisnu stranu bavljenja uzgojem maline kojem se sve više posvećuju.

Iz godine u godinu povećava se broj uzgajivača maline. Opća je nezaposlenost, biroi rada su puni, nema se puno izbora i ljudi pokušavaju pronaći neki izlaz iz date situacije. Uvidjeli su da se od malinarstva, uz trud i odricanja, može nešto i zaraditi pa su se bacili na posao.

Oni marljiviji nastoje iskoristiti lijepo vrijeme: obrađuju i uređuju stare plantaže, podižu nove, nabavljaju repromaterijal, zaštitna sredstva, pomagala… valja sezonu dočekati spreman, ktatka je, tek nešto više od 2 mjeseca, pa što se ugrabi ugrabi.

Uz malinu, poneko od Vikićana sreću pokušava pronaći još u uzgoju krastavaca kornišonaq i Jagoda. Uzgoj jagodičastog voća i kornišona kod nas je odnedavno počelo, stoga valja pomenuti i one zemljoradnike koji se bave uzgojem tradicionalnih poljoprivrednih kultura karakterističnim za ovo podneblje (kukuruz, pšenica, krompir…), a kojh svakako nijem malo.

Trenutno se na poljima najčešće mogu vidjeti traktori, obrađuje se zemljište i priprema za sjetvu kukuruza koji zauzima značajno mjesto u poljoprivrednoj proizvodni na ovim prostorima,

Dobra vijest za sve one koji se bave poljoprivredom svakako jeste najava firme Agrodar i Poljoswementi o otvaranju hladnjače i pogona za preradu voća i povrća u bivšoj Polietilenci, što će im zasigurno biti od velike koristi i pomoći.

Kada je u pitanju uzgoj maline, Jasmin Havić sa zasadom blizu 1 hektara, jedan je od najvećih uzgajivača na području MZ Izačić, a na fotografijama u prilogu dade se primjetiti da ga proširenjem svog zasada slijedi Hasan Šarić.

Ne treba se zavaravati, uzgoj maline nije baš jednostavna i lagana djelatnost, ne radi se samo o pasioniranim proizvođačima (mada je za bavljenje ovim poslom potrebna i doza strasti, volje, a i zagrijanosti), već o ljudima koji pronalaze način kako se uhvatiti u koštac sa sveopćom nezaposlenošću i obezbijediti porodici normalne uvjete življenja.

Za kraj da parafriziramo s’ par narodnih izreka: “Gdje treba motike, ne treba molitve”, “Ko radi i Bog mu pomaže”, “Samo mudra glava stotinu ruku ima”…

Evo malo i fotki sa naših njiva, oranica i plantaža ovih dana, koje izgledaju šaroliko i pune života, uživajte.

Foto: Miskić Haris, Bunić Fahrudin, Rekić Senaid

Invalid Displayed Gallery

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button