BIHAĆSVIJETVIJESTIZanimljivo

ŽELJAVA (BIHAĆ) najčuvanija tajna objekta “505”: Kako je Tito prodao svemirski program (VIDEO)

Josip Broz Tito bio je i ostao vječita enigma i za stanovnike bivše Jugoslavije, a pogotovo za ostatak svijeta. Obavijen je mnoštvom tajni, a jedna od najvećih izašla je na svjetlost dana.

Tito je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima koji je tajno razvijan u objektu ‘505’ – podzemnom aerodromu Željava kod Bihaća!
Zahvaljujući ovom velikom ‘poklonu’ Amerikanci su poslali prvog čovjeka na Mjesec, Jugoslavija je postala odmah poslije toga najprosperitetnija kumunistička država, a Josip Broz Tito je postao pravi playboy i jedan od najuglednijih svjetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata između SSSR-a i SAD, decenijama je ostala sakrivena u jednoj od najtajanstvenijih vojnih baza u tadašnje vrijeme – aerodromu ‘Željava’ nedaleko od Bihaća.

Zeljava (FILEminimizer)

Ovo je samo sažetak dokumentarnog filma ‘Hjustone, imamo problem’ čiji je trailer neviđenom brzinom uzburkao prvo cjelokupnu internet – javnost, a zatim i ostatak populacije u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Ovaj dokumentarac djelo je reditelja Žige Virca, rađen po ideji i scenariju Boštjana Virca i predočen je javno publici 2013. godine.
Zaplet filma se vrti oko navodnih tajnih zapisa pionira jugoslovenskog svemirskog programa Hermana Potočnika do kojih je Tito došao poslije Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući tome, SFRJ se kao treći igrač uključila u svemirsku trku i već 1961. godine imala funkcionalan program zahvaljujući kojem je mogla da pošalje čovjeka u svemir. To su saznali Amerikanci i u martu te 1961. godine Tito je u najvećoj tajnosti prodao planove predsjedniku SAD-a Kennediju koji je već dva mjeseca kasnije najavio let na Mjesec.

Odmah nakon toga, Jugoslavija je, uz veliku podršku Amerike, započela nevjerovatan ekonomski uspon. Ovaj dokumentarni film otkrio je kako je Tito u tajnosti sagradio objekat ‘505’ – Željavu i kako je razvijan svemirski program.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button