NOVOSTITradicija

Cazinjanin Hasan Keranović organizovao snimanje izvornih narodnih pjesama u Ponjevićima

U sklopu aktivnosti na očuvanju i njegovanju tradicionalne kulturne baštine te starih običaja Cazinjanin Hasan Keranović iz Ponjevića proteklih dana neumorno je radio i pripremao jedan novi, veoma interesantan projekat.

Ovaj zaljubljenik u tradiciju, na volonterskoj osnovi ulaže ogroman trud i napor kako bi istu otrgao od zaborava pa je tako protekle sedmice, tačnije 6. 4. 2019. godine u svom rodnom mjestu Ponjevići organizovao snimanje izvornih narodnih pjesama.

Projekat je uspješno realizovao uz pomoć velikog broja prijatelja i učesnika.

Ovom prilikom Hasan Keranović, kako kaže, posebno se želi zahvaliti savjetniku gradonačelnika Cazina, gospodinu Jusufu Bajrektateviću, na nesebičnoj i velikoj podršci.

Fotografija macanovici.net.

Keranović dalje navodi kako je uvijek spreman na žrtvovanje i borbu u cilju spasa i očuvanja tradicije koju nam preci u amanet ostaviše. Ponosno mogu reći da je ovaj novi projekat za mene jedan od posebnih događaja koji će mi dugo ostati u sjećanju, ističe Keranović.

U snimanju izvornih narodnih pjesama učestvovala je “IzvornA grupa Kumovi” iz Ponjevića, te članice “Udurženja Koprivna” iz Koprivne. Snimanje u audio tonskim zapisima odradio je moj prijatelj Richard de Boer iz daleke Holandije, koji je bio oduševljen projektom kao i ukazanim gostoprimstvom i dobrodošlicom, naglašava Keranović.

Još jednom se zahvaljujem učesnicima koji su bili gosti na snimanju izvornih pjesama, zatim “Izvornoj grupi Kumovi” iz mojih Ponjevića, te članicama “Udruženja Koprivna” iz Koprivne.

Hvala i medijskoj kući RTVUSK-a koja je pažljivo snimala sve popratila, zatim firmi EMDE iz Gornje Koprivne, koja je također dala svoj doprinos, odnosno bila sponzor snimanja izvornih pjesama, naglašava ovaj vrijedni baštinar.

I na kraju,hvala svima koji su uvijek podržavali i podržavaju moj volonterski rad i način na koji radim na očuvanju tradicije i njenih vrijednosti.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button