ELIDA VIKIĆ – MLADI MAGISTAR S’ CILJEM I VIZIJOM NA KOJEG MOŽEMO BITI PONOSNI

Ulaganje u obrazovanje je najvrijednija i najisplativivija investicija. Čim prije to svati naša društvena zajednica, kao i svaki pojedinac, imat ćemo i veće šanse da prije dođemo do prosperitetnog društva i države. Nažalost, kod nas to nije tako, država danas u nauku i obrazovanje iz budžeta ulaže gotovo zanemariv procenat novčanih sredstava .

Foto: Elida Vikić

Stoga, svijetli primjeri i uspjesi mladih bh. ljudi kao što je Elida Vikić, magistar iz Čavnika, Vikići, zaslužuju da se glas o njima daleko čuje, a isto tako i sve pohvale.

Kroz kratak razgovor sa mr. Elidom Vikić shvatili smo da se radi o izuzetnoj osobi s’ vizijom i zdravim načinom razmišljanja, o osobi koja zna šta hoće od života i u životu, a od koje i mi Vikićani, s obzirom na njene planove u narednom periodu, možemo očekivati zavidnu korist.

Doista se radi o jednom cvijetu u pustinji, tako bi se moglo reći u kontekstu današnje bh. zbilje, i svi možemo biti ponosni na Elidu Vikić, u prvom redu roditelji – majka Bajrame i otac Jakup Vikić, Čavnik, Vikići, Izačić, Bihać i cjelokupno bh. društvo.

Elida Vikić, kratka ali impresivna biografija:

Diplomirala 2015. na američkom George Mason Univerzitetu u Washington DC-u sa diplomom u Konflikt Analizi i Rezoluciji. Fokus ovog studija je bio izučavanje razvoja poslijeratnih država sa velikom koncentracijom na Bosnu i Hercegovinu. Svoj završni diplomski rad je napisala na temu transformacije identiteta bh. dijaspore u Americi. U Washingtonu je također imala priliku raditi u Predstavničkom domu Americkog Kongresa. Svoje znanje već je imala piliku primijeniti u BiH gdje je prošle godine radila u Sarajevu na sprovođenju akademskog istraživanja i radionica baziranih na ulogu bh. žena u jačanju zajednice. Zahvaljujući odličnim akademskim i profesionalnim uspjesima, 2016. godine prihvaćena je na magistarski program na prestižni Oxford Univerzitet u Engleskoj. Od 30 kolega i kolegica iz cijelog svijeta, bila je jedina studentica sa Balkana predstavljajući tako cijeli region na Oxfordskom Fakultetu za Međunarodni Razvoj. Na istom fakultetu je diplomirala 17. Jula ove godine sa magistarskom diplomom u Globalnoj Vladavini i Diplomatiji. Nakon uspješno završenog obrazovanja i kratkog odmora u BiH, Elida se seli u Berlin sa mužem gdje se namjerava nastaviti baviti radom u nevladinom sektoru sa uticajem na društveni i ekonomski razvoj ruralnih sredina u BiH.

Čestitke Elida, želimo ti mnogo uspjeha na putu kojeg si sama trasirala.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.