TradicijaVIJESTI

Još uvijek bujruma ima…

Danas u posjeti kod plemenitog insana, dida Mehmeda Kantarevića (zvani Meho Mešićev), čilog i još vitalnog iako 84 godine ima za vratom, koji se nalazi nedaleko od Velike Kladuše, MZ Podzvizd – selo Klupe.

– Stara kuća odavno prkosi ovom novom vaktu, ali ipak tu živi insan koji me dočeka sa nasmijanim licem…. onako skroman, ali da kažem i tužnog pogleda.

– Kako mi svojim tihim i umornim glasom veli: Aferim Hasane kad si došao da vidiš gdje sam, kako živim, evo kako deveram i ove dane u samoći provodim. Allah Dragi samo da mi podari zdravlja i sa ovim stanjem insan će vala izaći nekako na hair.

– Moj Hasane čudan vakat zakucao na vrata, ali moja rijetko ko i da otvara. I tako sjedoh sa didom Mehmedom, a on mi i dalje tiho nastavlja svoju priču…

– Vidiš moj Hasane, “star did, a još starija ova kuća”, ima joj preko 100 godina, ali evo opet Bogu sam za zdravlje zahvalan. Život teče, ali onaj vakat did zaboravit nikad neće.

– U moje vrijeme, u onom vaktu bilo je potaman svima, bilo je sloge među insanima… a danas, sve je manje sloge, al šta ćeš, moj Hasane.

– Svako vrijeme nosi svoje breme, nastavlja did. Radujem se kada me neko obiđe, kada progovorim neku riječ, didu je odmah u duši lakše. Ima i dobrih komšija, pa vala i dođu, obiđu me…

Tako slušam te didove riječi, gledam, okolo sve razgledam. Možda njegova priča nema kraja, ako Bog da i drugi put ću da obiđem dida Mehmeda, kažem sebi.

Autor: Hasan Keranović (14. 02. 2016.)

Pogledajte ove predivne fotografije

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button