Tradicija. običaji, starineVijesti

Još uvijek bujruma ima…

Danas u posjeti kod plemenitog insana, dida Mehmeda Kantarevića (zvani Meho Mešićev), čilog i još vitalnog iako 84 godine ima za vratom, koji se nalazi nedaleko od Velike Kladuše, MZ Podzvizd – selo Klupe.

– Stara kuća odavno prkosi ovom novom vaktu, ali ipak tu živi insan koji me dočeka sa nasmijanim licem…. onako skroman, ali da kažem i tužnog pogleda.

– Kako mi svojim tihim i umornim glasom veli: Aferim Hasane kad si došao da vidiš gdje sam, kako živim, evo kako deveram i ove dane u samoći provodim. Allah Dragi samo da mi podari zdravlja i sa ovim stanjem insan će vala izaći nekako na hair.

– Moj Hasane čudan vakat zakucao na vrata, ali moja rijetko ko i da otvara. I tako sjedoh sa didom Mehmedom, a on mi i dalje tiho nastavlja svoju priču…

– Vidiš moj Hasane, “star did, a još starija ova kuća”, ima joj preko 100 godina, ali evo opet Bogu sam za zdravlje zahvalan. Život teče, ali onaj vakat did zaboravit nikad neće.

– U moje vrijeme, u onom vaktu bilo je potaman svima, bilo je sloge među insanima… a danas, sve je manje sloge, al šta ćeš, moj Hasane.

– Svako vrijeme nosi svoje breme, nastavlja did. Radujem se kada me neko obiđe, kada progovorim neku riječ, didu je odmah u duši lakše. Ima i dobrih komšija, pa vala i dođu, obiđu me…

Tako slušam te didove riječi, gledam, okolo sve razgledam. Možda njegova priča nema kraja, ako Bog da i drugi put ću da obiđem dida Mehmeda, kažem sebi.

Autor: Hasan Keranović (14. 02. 2016.)

Pogledajte ove predivne fotografije

Invalid Displayed Gallery

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button