VIJESTIVikići/Izačić

Kad Ponor podivlja… (foto)

U 2014. godini Ponor u Vikićima tri puta se izlijevao iz korita, a ni ove 2019. godine nije ostao miran. Pod naletom obilnih kišnih padavina naprosto je podivljao te mu ni ovaj put vlastito korito nije bilo dovoljno prostrano.

Ne bi ništa neobično i čudno bilo u tome, kako kažu mještani, da im ovaj put nije prouzročio i značajnu materijalnu štetu na stambenim objektima.

Usljed prenatopljenosti okolnog zemljišta vodom bilo je slučajeva gdje su podzemne vode nekim mještanima izbile u prizemlja stambenih objekata te im tako nanijele ogromnu materijalnu štetu.

Ističu kako sve nije ni do Ponora, i ljudski faktor tu ima negativnu ulogu, bole reći neodgovoran odnos vlasnika. Naime, voda do Ponora donosi ogromne količine smeća, ponajviše plastičnog otpada, što direktno dovodi do začepljenja samog ušća, a isto se redovno ne čisti niti održava.

Nekoliko marljivih mještana u proteklom periodu samoinicijativno se organizovalo i odlučilo da očisti korito i ušće Ponora, međutim, da situacija bude apsurdnija, vlasnik istog im je dao do “znanja” kako to ne smiju više činiti.

Zavod za prostorno uređenje Grada Bihaća sugerira na neophodnost preventivnog djelovanja kako bi se Ponor zadržao u koritu te potencira bolju saradnju mještana i vlasnika te ih poziva na koordinirane aktivnosti oko redovitog čišćenja smeća i ostali naplava iz korita i ušća.

Mještani se nadaju da će vlasnici Ponora ubuduće imati razumijevanja i odgovornije pristupiti ovom zajedničkom problemu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button