VIJESTIZanimljivo

Na bivšem aerodromu JNA Željava kod Bihaća snimljen fascinantan spot za Peugeot 508

Novi Peugeot 508  na bh. tržištu promovisan je u četvrtak.

Više detalja o samom automobilu biće poznato narednih dana, a fokus je trenutno na spotu za Peugeot 508 koji je nastao na napuštenom aerodromu Željava kod Bihaća.

Spot je kreirala agencija BETC Paris koja je angažovala poznatog kompozitora i pijanistu Žan-Filip Rio-Pija. Muzičar poznatiji kao Riopi radio je na holivudskim filmovima “The Danish Girl” i “Mr. Turner”.

BETC i Riopy sastavili su prvo klavirsko djelo napisano tako da ga interpretira automobil Peugeot 508, i to na najvećem notnom zapisu na svijetu – na “platnu” piste aerodroma Željava, na granici između BiH i Hrvatske.

Tokom šest mjeseci rada s inžinjerima, tehničarima i muzičarima nastalo je 190 nota na 1.890 metara piste – uveličana replika notnog zapisa.

Uz sistem laserskih senzora koji reaguje na varijacije u boji i obliku, povezanim sa MIDI jedinicom (elektronski interfejs koji se koristi pri komponovanju ili obradi muzike) u automobilu, svaki put kada vozilo pređe preko note, aktivira se odgovarajući zvuk iz originalne kompozicije. Prelazeći preko nota u pravom ritmu, novi Peugeot 508 reinterpretira muziku koju je napisao Riopy, prenosi “Radiosarajevo.ba”.

“S kilometrima prolaza izdubljenih u planini, te pet pisti, vojna baza Željava bila je lokacija iz snova za eksperiment kakav niko dosad nije pokušao”, rekao je nagrađivani režiser Džon S. Park koji je potpisao spot nazvan “The Score”, dok članovi simfonijskog orkestra koji muzikom prate automobil dolaze iz Slovenije – Nina Pečar, Matjaž Porovne, Barbara Štimec, Arslan Hamidullin, Klemen Krajc, Danijel Tomšič, Peter Lebar…

 
 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button