BIHAĆKud VikićiVIJESTIVikići/Izačić

Na danas održanoj svečanoj sjednici GV povodom 755. rođendana Grada Bihaća Zahvalnicu dobio i naš KUD “Vikići” Vikići

Počasni građanin Bihaća Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ BiH, a prof. Isak Karabegović i dr.Dževad Džanić, dobitnici Povelje 26.februar

U prisustvu velikog broja predstavnika političkog, vjerskog,kulturnog, privrednog i sportskog života grada Bihaća,USK-a i F BiH, te prijateljskih gradova iz Hrvatske. Mađarske, Srbije i Slovenije, u sali Kulturog centra u Bihaću održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Bihać na kojoj je povodom 755.rođendana grada zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena priznanja i nagrade. Ovogodišnju titulu počasnog građanina grada Bihaća ponio je mr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ BiH. Uvaženom reisu titula je dodijeljena za izuzetna ostvarenja i postignute rezultate u radu u oblasti društvenog života, razvoja i očuvanja civilizacijskih vrijednosti, tradicije i kulturne baštine Bošnjaka, te afirmacije i promocije međureligijske saradnje i podsticanje međunacionalnih odnosa i tolerancije među ljudima. Nagradu je u ime reisa primio njegov specijalni izaslanik Nazim Čolić.

Najveće gradsko priznanje, Povelju 26.februar ove godine dobili su prof.dr.sc.Dževad Džanić, za istaknuti lični doprinos u oblasti zdravstva i unaprijeđenju zdravlja stanovništva Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, kako u ratnom, tako i poslijeratnom periodu, te postignute izuzetne rezultate u naučno-istraživačkom radu u oblasti ginekologije i akušerstva i prof.dr.sc.Isak Karabegović, za izuzetna ostvarenja i postignute rezultate u naučnom radu i stvaralaštvu u obrazovnom sistemu, te izuzetan doprinos u cjelokupnom društveno-političkom razvoju i unapređenju kvalitete življenja grada Bihaća.

Ovogodišnja svečana sjednica GV Bihać bila je prilika da se čelni ljudi grada Bihaća mr.sci. Emdžad Galijašević i dr. Roman Jurić, gradonačelnik i predsjedavajući GV Bihaća sumiraju ostvarene rezultate u proteklih godinu dana, te se osvrnu na projekte i planove u 2015.godini.

„Bihać danas ima status grada i pripadnost takvom društvu zahtijevati će korjenite promjene u sistemu , shvaćanjima i navikama njegovih stanovnika , ali i rukovodstva grada koje vrijednostima minulih epoha treba osigurati nove kvalitete. Uvjeren sam da aktualna vlast to upravo može učiniti „- kazao je Roman Jurić, predsjedavajući GV Bihać.

Čestitajući svim dobitnicima nagrada i priznanja grada Bihaća, gradonačelnik Galijašević istakao je da danas svi zajedno obilježavamo dan grada u teškim socio-ekonomskim uslovima, kada većina građana živi teško i sa minimalnim primanjima, dok s druge strane pojedinci u vlasti imaju astronomska primanja i tome, dodaje treba stati u kraj.
„Iako je svečarska atmosfera, ne mogu a da ne kažem da moramo konačno izbaciti dnevno politikanstvo iz života našeg grada i iskreno i bez ustručavanja otvoriti zdrav dijalog koji podrazumijeva iskrenu kritiku i pohvalu za sve što je dobro i sve što je loše. Dok sam na čelu našeg grada učiniti ću maksimum napora da još više depolitiziram grad , otvorim ga za investitore i učinim građane svog Bihaća sretnim i ponosnim. A kako to možemo uraditi , osim zajedništvom u borbi protiv najvećih problema u našem društvu poput nezaposlenosti . Nadam se da će grad Bihać na tom putu imati partnere u višim nivoima vlasti „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Prigodnim obraćanjima svečarsku sjednicu uveličao je i mr.Izudin Saračević, premijer USK-a, zahvalivši se gradonačelniku Galijaševiću na velikom trudu i angažmanu da grad Bihać postavi na mjesto koje mu kao centru USK-a i pripada.

Povodom obilježavanja 755.rođendana grada Bihaća,
gradonačelnik Galijašević dodijelio je i posebna priznanja grada Bihaća dr. Christian Schwarz-Schillingu, Udruženju ABC, d.o.o. BINGO Export import Tuzla PJ Bihać, d.o.o. „Fis“ Vitez, d.o.o. „ČJ“ Bihać, d.o.o. „HF- COMMERC“ – Neli marketi i d.o.o. „SANI-GLOBAL“ Bihać.

Pored Povelje 26.februar i titule počasnog građanina Bihaća na svečanoj sjednici GV Bihaća dodijeljena su i priznanja Plaketa branilaca-oslobodilaca Bihaća, Plaketa grada Bihaća, Zahvalnice grada Bihaća i nagrada Japodski konjanik.

Plakete branilaca-oslobodilaca Bihaća dodijeljene su:

Mili Mijukoviću , za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.
Almiru Tutiću, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.
Seadu-Seji Dizdariću, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.
Zuhdiji Malkoč, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.
Esadu Abdihodžiću, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.
Smailu Hrnjici, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.
Besim Omerdiću, za istaknuti lični doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, te očuvanja općih i civilizacijskih vrijednosti.

Plakete grada Bihaća dodijeljene su :

dr.Anti Šantiću, za izuzetna ostvarenja i postignute rezultate u radu, a naročito za istaknuti lični doprinos u oblasti zdravstva kako u ratnom, tako i poslijeratnom periodu, te iskazane ljudske vrline kao što su nesebičnost, požrtvovnost, istrajnost i humanost.
Dževadu Malkoču, za istaknuti lični doprinos u domovinskom/odbrambeno-oslobodilačkom ratu, te naročit doprinos u poslijeratnom razvoju i afirmaciji lokalne samouprave, a posebno na unaprijeđenju života i ostvarenju zajedničkih interesa i potreba građana mjesne zajednice Srbljani.
Kemalu Osmanoviću, za postignute izuzetne rezultate u šahu, uspjehe u šahovskim takmičenjima u zemlji i inozemstvu, te promocije i popularizacije ovog sporta na području grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.
Regionalnom odboru Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ Bihać, za naročit doprinos u oblasti humanitarnog rada, jačanja međuljudske solidarnosti i unapređenja života i zdravlja građana grada Bihaća.

Zahvalnica grada Bihaća dodijeljena je:

prof. Slavici Vuković, za istaknuti doprinos u oblasti obrazovanja i odgoja, te nesebičan i poseban ljudski angažman u promociji književnosti i literarnog stvaralaštva na području grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Irfanu Mujanoviću, za istaknuti lični doprinos u domovinskom/odbrambeno-oslobodilačkom ratu, te poseban doprinos u poslijeratnom razvoju i afirmaciji lokalne samouprave, a posebno na unaprijeđenju života i ostvarenju zajedničkih interesa i potreba građana mjesne zajednice Pritoka.

Udruženju građana „Kulturno-umjetničko društvo Vikići“, za istaknuti doprinos u očuvanju bosansko-hercegovačke kulturne baštine, te njegovanju tradicijskih običaja i kulture domicilnog stanovništva grada Bihaća.

Nagrada grada Bihaća „Japodski konjanik“ dodijeljena je:

Arnelu Zuberiju, za postignute izuzetne rezultate u oblasti sporta, uspjehe u sportskim takmičenjima u zemlji i inozemstvu, te promocije i razvoja sporta na području grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.
Džananu Musi, za postignute izuzetne rezultate u oblasti sporta, uspjehe u sportskim takmičenjima u zemlji i inozemstvu, te promocije i razvoja sporta na području grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.
Šeherzadu Zuliću, za postignute izuzetne rezultate u oblasti sporta, uspjehe u sportskim takmičenjima u zemlji i inozemstvu, te promocije i razvoja sporta na području grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.
Edinu Musliću, za postignute izuzetne rezultate u oblasti sporta, uspjehe u sportskim takmičenjima u zemlji i inozemstvu, te promocije i razvoja sporta na području grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona.

Grad Bihać

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button