VIJESTIVikići/Izačić

Očuvanje i zaštita izvora pitke vode – izvorište Arkovac u Sulići – Izačić

Svi smo svjesni činjenice kako je život na Zemlji nemoguć i nezamisliv bez vode. Također, znamo da u mnogim djelovima kugle zemaljske ovog prirodnog resursa nedostaje i da to postaje globalni svjetski problem koji bi u bliskoj budućnosti mogao biti i razlogom vođenja ratova.

Srećom, naša država BiH raspolaže sasvim solidnim količinama pitke vode uskladištene u ogromnim podzemnim rezervoarima te u mnogobrojnim, velikim i malim, izvorištima po čemu spadamo u sam svjetski vrh.

Sada se samo postavlja pitanja: znademo li gospodariti ovim neprocjenjivim prirodnim bogatstvom?, šta činimo da ga očuvamo, zaštitimo i iz njega izvučemo ekonomsku korist?, činimo li dovoljno kako bi smo mala izvorišta pitke vode zaštitili ili ona koja nisu funkcionalna reaktivirali i uredili ih?… ovo su samo neka od pitanja koja nas muče.

Mnoga lokalna mala izvorišta, koja su doskora služila svrsi i s’ kojih smo donedavno pili te se na njima osvježavali, zbog našeg nemara, zapuštena su, odbačena i prepuštena sama sebi.

Jedno od takvih, svima nama dobro poznato, je i izačićko izvorište Arkovac u Sulići, koje se nalazi uz magistralni put M5, tik ispod krivine popularno zvane “osmica”.

Okolni mještani i putnici prolaznici kvalitetni arkovački eliksir života nekad su koristili za piće, a Arkovac danas, zbog sumnjive kvalitete, služi samo za napajanje stoke.

Da bi se to uskoro moglo promijeniti i Arkovac ponovo postati onaj stari, najavljuje hvale vrijedna inicijativa koju je pokrenuo predsjednik Savjeta MZ Izačić – gospodin Rasim Islamović.

Radi se o tome da se izvorište zaštiti od fekalni i otpadnih voda koje narušavaju kvalitetu pitke vode i zbog kojih je Arkovac rizičan za konzumiranje.

U tu svrhu postavile bi se betonske cijevi promjera 1 metar koje bi prikupljale fekalne i otpadne vode a koje bi bile usmjerene i odvedene van dometa izvorišta i naselja.

Gospodin Islamović inicijativu namjerava realizovati uz pomoć Grada Bihaća i gradonačelnika mr. Emdzada Galijaševića, a kako kaže, u konačan pozitian ishod iste ne sumnja.

U svakom slučaju velik i vrijedan čin od kojeg ćemo svi imati koristi, a iskreno se nadamo da ćemo uskoro imati i onaj stari Arkovac.

“Radimo lokalno, razmišljajmo globalno”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button