VIJESTIVikići/Izačić

Porodica Bunić: Uzgoj šampinjona na vlastitom gazdinstvu

Porodica Safeta Bunića jedna je od rijetkih porodica na ovim našim prostorima koja je zahvaljujući svojoj marljivosti pronašla rješenje i odgovor na trenutno teško ekonomsko stanje u našoj državi praćeno velikom nezaposlenošću, posebno mladih.

Ova vrijedna porodica, ne želeći sjediti skrštenih ruku i čekati “neka” bolja vemena, odlučila se na hrabar potez hvale vijedan. Naime, Safet je sa porodicom, na vlastitom gazdinstvu i uz vlastita ulaganja, bez ičije pomoći, pokrenuo proizvodnj šampinjona, u svijetu jedne od najkonzumiranije jestive gljive.

Shvatio je Safet da uzgoj šampinjona ili plemenitih pečuraka (Agaricus bisporus), uz trud i zalaganje, primjenom odgovarajućeg savremenog postupka u proizvodnji, može biti vrlo unosan. Najveći problem je pronalazak tržšta i plasman proizvodnje, kojeg Safet za sada uspješno rješava snabdjevajući lokalno stanovništvo, razvozeći uzgojene šampinjone od domaćinstva do domaćinstva.

Motžda se Sajo odluči i na poširenje poizvodnje, kako reče, naravno, ukoliko bi bilo razumijevanja, potpore i poticaja od nadležnih institucija, posebno kada je u pitanju plasman i obezbijeđenje tržišta.

Za uzgoj šampinjona potreban je kompost, micelij (sjeme) i uvjetne prostorije ( mračne, klimatizirane, s’ temparaturom između 22 i 25 stepeni i vlažnoću zraka između 70 i 90 % s’ mogućnošću provjetravanja).

Da bi se postigla kontinuirana proizvodnja, potrebno je osigurati bar dvije prostorije za uzgoj i jednu za pripremu.

Koliko vidimo i nije baš jednostavan proces proizvodnje, potrebno je, ne malo, već malo više truda, kako bi se postigli zavidni rezultati u poizvodnji, stoga, tebi i tvojoj porodici Safete želimo mnogo uspjeha te da svoj trud i zalaganje dobro i kapitalizirate.

Sretno!
[metaslider id=1498]

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button