Naši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

OBILJEŽAVANJE 28. GODIŠNJICE POGIBIJE NAŠIH HEROJA U BRKIĆIMA – POZIV MJEŠTANIMA…

POZIV MJEŠTANIMA

U petak 10. 7. 2020. planirana je posjeta spomen-obilježju u Brkićima.

Poštovane džematlije Vikića, kao i svake godine tako i ove okupit ćemo se u petak 10. 7. 2020. godine na spomen obilježju u Brkići i tako odati dužnu počast poginulim pripadnicima Petog korpusa, našim herojima – očevima, sinovima, komšijama, rođacima, prijateljima… Na mjestu pogibije pred duše poginulih proućit će se sura Jasin.

Okupljane je na spomen obilježju od 1o.45 do 11.00 sati.

NAPOMENA: Prevoz nije obezbijeđen, svi oni koji se odluče doći u Brkiće morat će se za isti sami postarati.

Pozivamo vas da se odazovete u što većem broju!

DŽEMAT VIKIĆI

Dana 10. 7. 1992. godine, naši mještani – borci 5. korpusa AR BiH, u plemenitoj namjeri da odbrane domovinu i njene grđane, u naselju Brkici – na grabeškom platou, položili su i u temelje BiH ugradili ono najvrednije što imaše – svoje živote.

Šarić Fikret Fiko, Havić Kemal Kemo, Begić Šukrija Šukro, Mujetić Mirzet Miki i Bašanovic Ibraga, za našu dobrobit, za boljitak budućih pokoljenja, za dobrobit naše djece, unučadi i praunučadi; za dobrobit i slobodu cijelovite, nedjeljive, drage nam i jedine BiH, dadoše ono najvrednije što se dati može – svoje živote.

Na nama ostaje zadužbina, moralna i ljudska obaveza, da naše heroje i njihove porodice nikad ne zaboravimo, da njegujemo i baštinimo tekovine i ideje za koje oni položiše svoje živote, a to su: JEDINSTVENA I NEDJELJIVA BIH, UREĐENA PO MJERI SVIH NJENIH GRAĐANA, NARODA I NARODNOSTI, KAKO BI SE SVI U NJOJ OSJEĆALI UGODNO, LIJEPO I DOŽIVLJAVALI JE KAO SVOJU JEDINU DOMOVINU.

U znak zahvalnosti našim herojima-vitezovima i njihovim porodicama, mještani Vikića, dana 7. 8. 2010. god. u Brkićima – na mjestu pogibije, podigli su i otvorili spomen obilježje.

Vječiti im rahmet i neka im bude lagan svaki grumen crne zemlje, a mi ostajmo dosljedni u očuvanju vrijednosti i ideja za koje oni položiše svoje živote, pritom njegujući sjećanja na njih, jer to je najmanje što možemo učiniti kako bi im se barem jedan djelić odužili.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button