BiHHISTORIJAVIJESTIZanimljivo

Senzacionalno otkriće Fondacije – metalna halka za vezivanje brodica na stijeni u BiH

Emir Medanhodzic 

Senzacionalno otkriće Fondacije – metalna halka za vezivanje brodica na stijeni u BiH.

O antičkim halkama za koje su vezivane brodice priča se stotinama godina, ali ih nikada niko nije uslikao I prezentirao.

Posebno je zadnjih 15 godina o tome govorio Semir Osmanagić iz Fondacije piramida sunca iz Visokog, navodeći kako su unproforci skidali te halke I odnosili, jer su napravljene od visoko kvalitetnih čelika koje ni današnja tehnologija ne može proizvesti.

Nažalost ni Semir Osmanagić nije nikad dokazao postojanje tih halki. Evo sada vam Fondacija čuvari baštine Bassania predstavlja prvu fotografiju metalne halke koja je izronila iznad zemlje nakon poplava i koja je ugrađena na mramornom bloku u stijeni.

Halka je još uvijek u perfektnom stanju sa visokim sjajem. Lokaciju i ostale detalje vam sada ne možemo otkriti radi sigurnosnih razloga .

Naša mreža saradnika na terenu daje prve velike rezultate I tajne se otkrivaju samo onima koji imaju čiste namjere I otvoreno srce.

Čuvajmo našu baštinu !
Fondacija čuvari baštine Bassania 

Jedan komentar

  1. Halka na Daorsonu.
    Daorson se nalazi u mjestu Osanjici kod Stoca. Ja sam na Daoron isao kao dijete 1966 godine, sa jednim rodjakom koji je zivio u blizini i na Daorsonu su ispasali stoku. Svi stanovnici Osanjica generacijama su iz nekog razloga Daorson nazivali Banje???.
    Tada sam vidio zeljeznu halku na zidU Daorsona, iznad potoka Radimlje, na vise od 200 metara (po mojoj procjeni) nadmorske visine. Prije nekoliko godina sam razgovarao sa ljudima koji su radili duze vremena na ciscenju i dovodnim putevima do Daorsona. Kada sam rekao da je bila halka oni su bili iznenadjeni, kao, nikada je nisu vidjeli. Ja sam takodje bio iznenadjen posto nisam ocekivao da je neko mogao skinuti – ukrasti halku, jer mislim da nije je imala neku upotrebnu vrijednost. Vjerovatno postoji drugi razlog skidanja-kradje halke???
    Posto je Daorson sa okolinom istrazivan bas tih 1960-tih i 1970-tih godina moguce je da u arhivi postoji neka slika na kojoj se vidi i ta zeljezna halka. Ljudi dobrih namjera koji imaju pristup arhivama mogli bi to istraziti…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button