Naši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

Brkići: Skromno ali dostojanstveno, odana počast i evocirane uspomene na naše heroje (FOTO)

Uz prisustvo porodica, nekoliko saboraca, prijatelja, mještana i mjesnog imama Džemata Vikići, Midhata Hrnjice, u Brkićima je danas, 10 jula. 2018. godine, obilježena 26. godišnjica pogibije naših heroja: Šarić Fikret Fiko, Havić Kemal Kemo, Begić Šukrija Šukro, Mujetić Mirzet Miki i Bašanovic Ibraga.

26. godišnjica obilježena je na mjestu pogibije u Brkićima, na kojem su mještani Vikića u znak zahvalnosti svojim herojima-vitezovima, koji svoje živote ugradiše u temelje jedine nam BiH, dana 7. 8. 2010. god., vlastitim sredstvima podigli spomen obilježje.

Prisutni su odali dužnu počast, položili cvijeće na spomen obilježje i uz mjesnog imama proučili Jasin i Fatihu svojim junacima.

Iako skromno, uz mali broj prisutnih, zašto krivicu i odgovornost snosimo svi zajedno (bez izuzetaka), obilježavanje je proteklo dostojanstveno i zavređuje sve pohvale.

Za žaljenje je i činjenica da je spomen obilježje gotovo prepušteno samo sebi i slabo se održava.

Neophodno je da svi promjenimo odnos prema ovom značajnom događaju, kao i prema samom spomen obilježju, kako bi se isto zaštitilo, redovno održavalo i sačuvalo od propadanja. a iskreno se nadamo da će do toga doć.

Pohvale za sve one kojii su danas posjetili spomen-obilježje u Brkićima i dokazali da nisu zaboravili na svoje heroje.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button