HumanostSVIJETVIJESTI

Slavne i bogate osobe koje će bogatstvo pokloniti u humanitarne svrhe, a ne svojoj djeci – neke već jesu…

Kirk Douglas najveći dio svog bogatstva, koje iznosi 61 milion dolara, već je darovao nakon smrti, a Jackie Chan to namjerava učiniti….

Mnoge poznate i slavne osobe odlučile su svoje bogatstvo, koje teži desecima miliona dolara, čak i milijardama, nakon smrti pokloniti humanitarnim organizacijama.

Neke od njih istaknule su kako ne žele upropastiti život svoje djece dajući i ostavljajući im velike količine novca.

Bill i Melinda Gates, Michael Bloomberg, George Lucas , Ted Turner i Warren Buffett  čak su potpisali i Zavjet dobročinitelja, čime su se obavezali da će najveći dio svog bogatstva, tokom života ili nakon smrti darovati u dobrotvorne svrhe. 

Holivudska legenda, Kirk Douglas, većinu svog bogatstva od 61 milion dolara ostavio je u dobrotvorne svrhe

Douglas je odlučio svoj novac ostaviti fondaciji Douglas , koju je osnovao sa suprugom 1964. Novac je dodijeljen nizu dobrotvornih organizacija, uključujući Sinajski hram u Los Angelesu, pozorište Kirk Douglas iz Culver Cityja, dječju bolnicu u Los Angelesu, i Sveučilište St. Lawrence.

Nitko od njegove djece, uključujući Michaela Douglasa, nije dobio ništa.

Joan Crawford ostavila je manju svotu novca članovima porodice i prijateljima, ali najveći dio svog bogatstva poklonila je dobrotvornim organizacijama

Kada je Crawford umrla 1977., nije ostavila ništa svojoj dvoje od četvero djece, rekavši u oporuci: “Namjera mi je ovdje ne uključiti svog sina Christophera i moju kćer Christinu iz razloga koji su im dobro poznati.”

O lošim odnosima Crawfordove i njene kćerke Christine dosta toga piše u čuvenom memoaru njene kćeri “Mama najdraža”.

Poznata glumica većinu svog novca ostavila je dobrotvornim organizacijama poput Američkog udruženja za mišićnu distrofiju, Američkog društva za rak, USO New Yorka i mnogih drugih.

Porodicu Jamesa Browna šokiralo je saznanje će najveći dio njegovog bogatstva biti darovan siromašnoj djeci u Gruziji i Južnoj Karolini

Zbog niza porodičnih sporova i pravnih pitanja, volja Jamesa Browna je bila osporavana godinama. “Kum soula” želio je dati dio bogatstva u dobrotvorne svrhe za finansiranje školarina za djecu kojoj je to potrebno.

Kako su mediji tada prenijeli, najveći dio imovine trebala je dobiti organizacija I Feel Good Trust, koju je on postavio za raspodjelu školarina za djecu iz Južne Karoline, gdje je rođen i djecu iz Georgije, gdje je živio veći dio svog života.

Milijarderi Bill i Melinda Gates obavezali su se da će većinu svog novca dati u humanitarne svrhe

Bill Gates koji je, prema Forbesovoj listi, vrijedan 108 milijardi dolara, obećao je dati većinu svog bogatstva u humanitarne svrhe. S Warrenom Buffettom stvorio je i potpisao “Zavjet dobročinitelja” koji ohrabruje poznate osobe i izuzetno bogate ljude da većinu svog novca doniraju u dobrotvorne svrhe.

Gatesovi su poznati po tome što nisu razmazili svoju djecu. Bill je jednom prilikom rekao: “Nije nikakva usluga ostaviti djeci ogromne količine bogatstva. To uništava sve što bi mogli učiniti sami, kreirajući vlastiti put.”

Michael Bloomberg vjeruje da je bolje ostaviti bogatstvo humanitarnim organizacijama, nego svojoj djeci

Bloomberg, koji je vrijedan oko 64 milijarde dolara, poznat je po svojim brojnim donacijama i također je potpisao “Zavjet dobročinitelja”.

U jednom pismu on je obrazložio razloge iz kojih sav novac ostavlja dobrotvornim organizacijama, a ne svojoj djeci:

“Ako želite učiniti nešto dobro za svoju djecu i pokazati im koliko ih volite, najbolja stvar koju možete učiniti je podržati organizacije koje će kreirati bolji svijet za njih i njihovu djecu”, napisao je političar.

Warren Buffett dat će samo jedan posto svog bogatstva porodici

Buffett planira dati jedan posto bogatstva svojoj djeci. Možda to zvuči malo, ali jedan posto njegovog bogatstva koje iznosi 82,3 milijarde dolara je 82,3 miliona dolara. Dakle, svakako će biti osigurani do kraja života.

Umjesto da sve ostavi porodici, on je stvorio “Zavjet dobročinitelja” s Billom i Melindom Gates i ostalih 99 posto bogatstva dat će u dobrotvorne svrhe.

Simon Cowell sav svoj novac planira ostaviti organizacijama koje podržavaju “djecu i pse”

Bivši sudac show programa Američki idol, poznat po strogoći, bit će jednako strog i prema svom sinu.

U jednom intervjuu Simon je rekao: “Ostavit ću svoj novac nekome. Vjerojatno dobrotvornim organizacijama za djecu i pse. Ne vjerujem u prenošenje s generacije na generaciju.”

Bernard Marcus će, također, svoje bogatstvo pokloniti u humanitarne svrhe

Prema Forbesovoj listi, osnivač Home Depota, vrijedan je 6,3 milijarde dolara. On planira svoj novac ostaviti fondaciji Marcus. Zapravo 90 posto “svega što ostane od njegovog bogatstva ići će ovoj fondaciji”.

Marcus je, također, izjavio: “Imam sve kuće koje su mi potrebne. Živim veoma dobro. Sve za šta sada živim je to da nađem prave stvari u koje ću uložiti svoj novac, što će mi zauzvrat vratiti dobre emocije i učinit ću nešto dobro za ovaj svijet.”

Nedavno je donirao 250 miliona dolara akvariju u Georgiji i donirao je milione Marcus centru za autizam.

George Lucas će pokloniti bar polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe

Lucas je još jedna ekstremno bogata zvijezda koja je potpisala “Zavjet dobročinitelja” i koja, također, vjeruje da prije treba dati novac u dobrotvorne svrhe, nego svojoj porodici.

Nedavno je zaradio 4 milijarde dolara od prodaje Lucasfilma Disneyju i čitavu svotu je založio za jednu organizaciju za obrazovanje.

Jackie Chan planira barem polovinu svog bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe

Chan planira ostaviti svoje bogatstvo vrijedno 370 miliona dolara dobrotvornim organizacijama, umjesto svom sinu Jayceeju.

On je i objasnio zašto ne želi bogatstvo ostaviti sinu: “Ako je sposoban, može sam zaraditi novac. Ako nije, onda će samo trošiti moj novac.”

Elton John je rekao da ne želi uništiti život svojoj djeci ostavljajući im čitavo bogatstvo

John je oduvijek bio izuzetno human, a to planira nastaviti i nakon svoje smrti. Osnovao je Elton Džon AIDS fondaciju 1992. godine i od tada je prikupljeno 400 miliona dolara.

Ima dvoje djece s mužem Davidom Furnishom, Zacharyja i Elijaha. Ipak, oni neće naslijediti njegovo bogatstvo.

John je još 2016. godine izjavio da će on i njegov muž pratiti Buffettov model tako što će ostaviti djeci tek toliko novca koliko im je dovoljno da budu osigurani, a ostatak će donirati.

“Još uvijek radimo na detaljima i trudimo se naći balans”, rekao je pjevač.

Kompozitor Andrew Lloyd Webber planira sav svoj novac ostaviti pozorišnoj zajednici

Britanski kompozitor koji je komponovao Fantoma iz opere, vrijedan je 1,07 milijardi dolara, koje planira pokloniti pozorišnoj industriji za koju vjeruje da je zaslužna za njegov uspjeh. Rekao je da on i njegova žena žele vidjeti “kako se kpozorište širi i ohrabriti sve mlade umjetnike i kompozitore.”

Ashton Kutcher i Mila Kunis planiraju pokloniti većinu svog novca, nakon smrti

Oni zajedno imaju oko 265 miliona dolara i planiraju sve pokloniti, umjesto da ostave svojoj djeci.

U jednoj epizodi podcasta Daxa Shepharda, Kutcher je rekao: “Neću napraviti fond za svoju djecu. Završit će se tako što ćemo sav novac pokloniti u dobrotvorne svrhe i razne stvari.”

Marie Osmond smatra da bi ostavljanje bogatstva djeci bilo “medvjeđa usluga” i umjesto toga želi ga pokloniti dobrotvornim organizacijama

Ona je nedavno gostovala u jednoj emisiji i tada je rekla da ništa neće ostaviti svojoj djeci, nakon svoje smrti. Umjesto toga, planira donirati novac u humanitarne svrhe.

“Možete vidjeti dosta bogatih porodica u kojima djeca ne znaju šta raditi i samo upadaju u nevolje, zato ću ih pustiti da budu ponosni na ono što su stvorili, a ja ću svoje dati u dobrotvorne svrhe”, rekla je Marie.

Mark Zuckerberg će, također, sav novac dati dobrotvornim organizacijama

U objavi na Facebooku 2015. godine, osnivač Facebooka i njegova žena, Priscilla Chan, saopćili su da svoje bogatstvo vrijedno 82,6 milijardi dolara neće ostaviti svojim kćerima Max i August, već će 99 posto svega donirati.

Ova objava bila je upućena upravo njihovim kćerima i pisalo je: “Želimo da odrastate u boljem svijetu nego što je ovaj naš. Mi ćemo odraditi svoj dio kako bismo to omogućili, ne samo zato što vas volimo, već i zato što imamo moralnu odgovornost prema svim budućim generacijama.”

Ted Turner namjerava svu svoju zaradu ostaviti organizaciji za zaštitu životne sredine i Fondaciji Ujedinjenih naroda

Osnivač CNN-a planira donirati 2 milijarde dolara dobrotvornim organizacijama koje će za cilj imati poboljšanje životne sredine u Ujedinjenim narodima.

Turner je, isto, potpisao “Zavjet dobročinitelja”, a u pismu je napisao: “Gledajući unazad, da imam priliku živjeti svoj život ispočetka, postoje stvari koje bih uradio drugačije, ali jedina stvar koju nikada ne bih promijenio je moje darivanje u dobrotvorne svrhe.”

IZVOR: https://www.insider.com/celebrities-left-money-and-fortune-to-charity

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button