CAZINVIJESTI

Pogledajte kako izgleda “varošica” Cazin pa uporedite sa Bišćem – administrativnim i kulturnim centrom USK

Cazinjani mogu reći da vole svoj grad, volimo li mi dovoljno svoj Bihać?

Volimo naglašavati, a nerijetko i prenaglašavati ljepotu našeg Biššća i Une nam jedine, pritom zaboravljajući činjenicu da su isti, izuzmu li se, ono centra gtada i neki djelovi rijeke Une, faktički zanemareni i zapostavljeni od strane onih kojima je dužnost da gazduju i upravljaju svim prirodnim, privrednim i društvenim resursima, ali i od nas samih.

Dovoljno je pogledati ulaze u Bihać, posebno kada se ulazi iz pravca GP Izačić, tj. Ulicu Irfana ljubijankića, i onda vam mnoge stvari budu jasne.

Umjesto uređene aleje omeđene i ukrašene drvoredima ili drugim nasadima, te uređenih trotoara i skladno postavljenih biliboarda (reklamnih panela), turistu, putnika namjernika ili samo prolaznika, dočekat će opskurna slika puna nesklada.

A Bihać koji se nalazi na ulazu najzapadnije bosansko-hercegovaćke kapije, ulazu iz EU, ipak bi trebao biti ogledalo.

Da li mi to ne vidimo ili ne želimo vidjeti i govoriti o uzrocima? Pa Bihać je izgledao ljepše i glamuroznije čak i  prije jednu trećinu vijeka.

Maknimo paučinu sa očiju, izbistrimo umove, ne budimo njemi, pasivni promatrač zbivanja. Bišćasna je pun razvijeni zapadni svijet, gdje su nam poslovne ideje?, gdje su pozitivne kritike i savjeti upućeni onima koji upravljaju gradom?, gdje nam je ljubav prema rođenom grasdu?

Imamo i ekonomsku i intelektualnu snagu da nešto promijenimo, ili nam je možda lakše sa distance, iz hladovine kritikovati, prosipati lažne osjećasje, uz to ne nuditi ništa pa ni razumne ideje i rješenja.

Na drugoj strani Cazin, maleni susjedni kraški gradić, svakim danom poprima ljepše i savršenije dimenzije, što je svakako vrijedno hvale, međutim, Cazinjani “raštrkani” po Evropi i svijetu ne drže kesu zavezanu već pomažu svom gradu, Nerijetki su primjeri poslovnih ulaganja ali i primjera kada pojedinci u infrastrukturu ulažu po petnaestak hiljada KM.

Još kada bi počeli upoređivati okolna naselja i mjesne zajednice Bihaća i Cazina, uvidjeli bi da ni na tom polju Bišću ne cvjetaju ruže.

Evo par fotografija Cazina u prilogu, a pogledajte i LIVE KAMERU.

Mi Bišćani Bihać i svaku njegovu uličicu i naselje dobro poznajemo, pa nema potrebe za fotografijama ali ne tvrdimo da ih u budućnosti neće biti.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button