BihaćVijesti

Gradonačelnik Fazlić predstavio akciju „Uzmi račun za svoj grad“

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić predstavio je danas akciju Gradske uprave Bihać Bihać pod nazivom „Uzmi račun za svoj grad“. Akcija ima za cilj podizanje svijesti građana o potrebi uzimanja fiskalnih računa. Stoga će Gradska uprava Bihać kroz medijsku kampanju i niz popratnih sadržaja od kojih će jedan biti i nagradna igra u saradnji sa JP RTV Bihać, pokušati građane aktivirati da kroz uzimanje računa pojačaju financijsku disciplinu i odgovornost svakog pojedinca prema državi i društvu.

„Želimo da građani Bihaća budu svjesni da ukoliko ne traže i ne dobiju fiskalni račun stvaraju uslove za utaju poreza od strane onih koji izdaju račun. Ti koji ne izdaju račune tako kradu od građana i od grada Bihaća. Oni obračunavaju stopu PDV-a od 17 posto, a ne uplaćuju ga i ne prijavljuju već uzimaju sebi“ – kazao je gradonačelnik Fazlić.
On je istakao da ne plaćanjem poreza i financijskih obaveza prema državi u konačnici znači da će biti manje sredstava za Budžet Grada Bihaća, manje sredstava za komunalno uređenje grada, za čišćenje snijega, uređenje zelenih površina, odnosno za sve druge aspekte života u gradu Bihać.

„Obavio sam razgovor sa predstavnicima Porezne uprave i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i zatražio sam da intenzivnije provedu kontrole, jer ukoliko se nastavi ovaj trend i budemo tolerirali ovakvu praksu, mi sutra nećemo moći izvršavati svoje osnovne obaveze“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

On je ukazao da i pored činjenice da je u gradu Bihaću preko ljeta povećan broj stanovnika i posjetitelja, prihodi ne pokazuju da je stvarno stanje na terenu takvo i da je došlo do povećanja prihoda po osnovu PDV-a.
„Evidentno je da u centru grada lokali koji su preko puta gradske uprave i koji na javnoj površini obavljaju svoju djelatnost, često ne izdaju fiskalne račune i to smeta građanima, ali i nama u upravi i stoga želimo kroz ovu kampanju to potpuno promijeniti „- kazao je gradonačelnik Fazlić,pozvavši građane da nadležnim institucijama prijave sve one koji ne izdaju fiskalne račune.

Nakon pres konferencije gradonačelnik Fazlić građanima Bihaća u ugostiteljskim objektima u centru grada dijelio je promotivne letke akcije „Uzmi račun za svoj grad“.


GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button