VIJESTI

Spomen česma Dvojače (Todorovo) Velika Kladuša

Spomen česma je sagrađena pred dušu Ismeta Begulića, mještanina ovog malog sela u kladuškoj općini koje se nalazi nedaleko od susjedne općine Bužim i Grada Cazina.

U početku je Ismet imao sasvim normalno i skromno djetinjstvo ispunjeno dječijom razigranošću i veseljem sve do jedne kobne jeseni kada se igrao i nespretno pao na žar koji je ostao dok su pružili kestene. Niko nije mogao niti naslutiti da će stvari toliko izmaći kontroli.

Naime, mnoge naše seoske familije su živjele dosta oskudno i poprilično siromašno pa tako i njegova i nisu stigli tako brzo reagirati i blagovremeno sanirati nastale ozlijede. Zima je ubrzo stizala a njegovi roditelji su ga nosili na preglede i inekcije koje su mu zbog pothlađenosti kasnije paralizirale određene dijelove tijela pa se je i samo tijelo deformiralo u teški oblik invalidnosti s kojom se borio ostatak života.

Tako teško djetinjstvo a opet puno života u njegovom srcu, duši i očima. Kada je selo bilo puno omladine i kada bi se svi skupili za školske praznike obično bi svaku večer igrali nogomet na livadi ispod njegove kuće koja se nalazi poviše česme, on je skoro u svim utakmicama bio glavni sudija koji je uvjek forsirao fer play igru a svi ga i pamte po izrazito velikoj iskrenosti i velikoj brizi za svakog svog komšiju i prijatelja.

Po završetku ratnih sukoba u našoj domovini, sa sestrama Senijom i Sefijom i još nekim komšijama seli u daleku Ameriku u državu New York, grad Uticu gdje je i proživio ostatak svog života. On je za života imao mnogo želja kao i svi drugi a najveća želja mu je bila da sagradi ovu spomen česmu svojim komšijama ali njegovu želju su naposljetku realizirali mještani Dvojača i njegovi mnogobrojni prijatelji i rođaci diljem svijeta jer sve nas je volio i zaslužio je da voljen bude. Napomena, Ismet je za života aktivno vodio i uređivao radio stanicu “Zemljotres” koja je bila jako popularna u tom periodu. Molim Allaha da rahmetli Ismeta nagradi džennetom kao i sve one koji su ispunili i realizirali njegovu životnu želju. Amin. Umro je u Americi u 40. godini života.

IZVOR: Hasan Keranović

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button