Sjećanja na likove i djelaVijestiVikići, Izačić

Sjećanje na lik i djelo drage osobe iz Vikića – Šaban Rekić zvani Babin

Malo je mještana Vikića i Izačića, barem onih starijih, koji se ne sjećaju Šabana Rekića, popularno i od milja zvanog Babin. Riječ je o osobi koja je zračila posebnom, pozitivnom, energijom, o osobi koja je bila rado viđena, kako među najmlađim’, tako i među najstarijim mještanima Vikića i Izačića. Uvijek spreman na razgovor i šalu, uvijek sa novim i zanimljivim temama, a u njegovim poznim životnim godinama, često smo ga mogli sresti na ulici uvijek spremnog da podijeli neku od svojih interesantnih priča.

Oni koji su ga poznavali kažu: “Znao je Babin reći “Op Mici”, bio je raja i za mlađe, uvijek pastrma u jednom džepu u drugom “paprene” bombone.”

Vjerovatno je njegova životna filozofija, te sklonost ka svakodnevnim izlascima koje su karakterisale duge šetnje, utjecala i na njegovu zdrav život i popriličnu dugovječnost – živio je 82 godine.

Šaban Babin rođen je 8. marta davne 1925. godine a na ahiret je preselio 25. oktobra 2006. godine. Imao je Babin bogatu i burnu prošlost, sa mnogo dobrih i loših trenutka, kao većina ljudi u ono vrijeme, a život ga baš i nije mnogo mazio.

Učesnik je II svjetskog rata i narodno-oslobodilačke borbe, jedno vrijeme proveo je u zarobljeništvu u Njemačkoj, a 1946. godine odlazi u Split na odsluženje vojnog roka i to kao pripadnik ratne mornarice.

Važio je za talentovanog sportistu, posebno je volio atletiku i to trčanje, a ljubav prema trčanju krunisao je osvajanjem Titogradskog krosa 1946. godine.

Imali bi mi o našem Šabanu Babinom još puno toga pisati, ali nekom drugom prilikom, za sada toliko.

Vječit mu rahmet i lak svaki grumen crne bosanske zemlje!

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button