AgrarUSKVIJESTI

Udar na malinare

Dok je akontativna cijena za otkup maline u Srednje-bosanskom kantonu između 3,60 i 3,80 km, a u Srbiji čak 2,30 eura po kilogramu, otkupljivači na području USK-a izglasali su akontativnu otkupnu cijenu od 2,50 km.

Pored toga što će urod ove godine zbog kišovitog vremena podbaciti, otkupljivači dodatno vrše udar na malinare, ljudskoj pohlepi nigdje kraja, žalosno ali istinito.

Proizvođači malina sigurno su se nadali dosta većoj otkupnoj cijeni malina, koja je po svim njihovim očekivanjima i nadanjima trebala iznositi oko 4,50 KM, što bi bila njena stvarna vrijednost.

Od strane otkupljivača na našem kantonu, kako saznaje Cazin.NET, izglasana je otkupna cijena maline od 2,50 KM, a to je velika razlika od prošlogodišnjih cijena, koje su se kretale od 3,80 do 4,00 KM.

Zbog toga se jučer, 14. juna, u cazinskoj MZ Polje, okupilo oko pedesetak proizvođača malina nezadovoljnih donesenom odlukom. Odlučni su u tome da neće prodavati maline po tako niskoj otkupnoj cijeni i da će radije pustiti da propadne.

Kako Cazin.NET nezvanično saznaje, planirano je i okupljanje malinara iz svih sela sa područja općine Cazin, koje će se održati sutra u 16h ispred TC “Ljiljan”.

Ova okupljanja neće se dešavati samo u Cazinu već su planirana i u drugim općinama USK-a. Tako i malinari Bosanske Krupe planiraju okupljanje za sutra u 18h.

– Cilj nam je da otkupna cijena maline bude kao prošlogodišnja, ništa više. Ne damo malinu za 2,50 KM, radije neka propadne, izjavili su za Cazin.NET razočarani malinari koji se ipak nadaju da će doći do promjene cijene.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button