HISTORIJAVIJESTI

VAŠE MIŠLJENJE?: BOSANSKI TERITORIJ NA KARTI O PERIODU IZ 7. VIJEKA PRIJE NOVE ERE!

Ovih dana na mnogim Web portalima, forumima i društvenim mrežama za komunikaciju i razmjenu sadržaja vode se zučne i oštre rasprave koje često prerastaju u polemike s’ nekontrolisanim izljevom bijesa, netolerancije, pa čak i mržnje jednih prema drugim – “naših i njihovih”.

“Naši” su valjda svi oni koji nisu “njihovi”, a “njihovi” su svi oni koji nisu “naši”. Ako nisi “naš”, a nisi ni “njihov”, onda izgleda nisi ničiji (ne znaš ni jesi li sam svoj). Izmišljena podjela, plod ljudskog primitivizma i gluposti koji je korijenje pustio u sve segmente našeg društva i društvene zbilje sada harači i virtuelnim prostranstvima.

Fali nam izgleda svega: i materijalbog i duhovnog… i novca i kulture, a najviše kulture dijaloga…

Mogli bismo mi o ovom fenomnu razglabati i pisati danima, nego da se vratimo na stvarne razloge našeg današnjeg osvrta.

Naime, prije nekoliko dana u opticaju se pojavila geografska karta koja govori o periodu iz 7. vijeka prije Nove ere, na kojoj je prikazani bosanski teritorij označen njemačkim natpisom “BOSNISCHE”.

Karta je objavljena u okviru kulturološkog predstavljanja Evrope, izdanje Francuske Nacionalne biblioteke u Atlasu “EVROPA KROZ VIJEKOVE”.

Na vrhu lijevo, ove karte, stoji “ALTERE EISENZEIT 700 – 450 v. Chr.” Sami natpisi su starog Duch jezika, staronjemačkog.

Teritorija Bosne zahvata geografsko podrucje od Jadranskog mora pa do u dubinu kopna dijelova danasnjih drzava Bosne, Hrvatske, Srbije i Crne gore.

Šta vi mislite o svemu ovome?, možete svoje mišljenje iznijeti u komentarima.

Da se razumijemo, stav Vikici.net portala jeste da je na ovoj karti predstavljen samo prikaz kultura i poznatih “drzava” iz sedmoga vijeka prije nove ere i da ispisana imena u ovom slučaju koriste samo kao olaksica istoričarima koji izučavaju i istažuju ovaj period, jer ispisana imena država ili mjesta sigurno nisu neki valjan dokaz da su ista postojala u 7. vijeku prije Ise – Isusa Hrista.

karta-bosne-22

 

 

Evo, u cjelosti prenosimo pisanje porttala bosnjaci.agency

“Karta Bosanskog tla iz 7 vijeka prije pojave Ise – Isusa Hrista, objavljena je u okviru kulturološkog predstavljanja Evrope, izdanje Francuske Nacionalne biblioteke u Atlasu “EVROPA KROZ VIJEKOVE”.

Na vrhu lijevo, ove karte, stoji “ALTERE EISENZEIT 700 – 450 v. Chr.” Sami natpisi su starog Duch jezika, staronjemačkog – mada se danas ova dva jezika, Duch i Deutsch, dobro razlikuju radi pretrpljene modernizacije Njemačkog jezika. Teritorija Bosne označena je natpisom “BOSNISCHE” i zahvata geografsko područje od Jadranskog mora pa do u dubinu kopna dijelova današnjih drzava Bosne, Hrvatske, Srbije i dijelove teritorije Crne gore. Ako ovu kartu usporedimo sa kartom lokacija otkrivenih stećaka, one se potpuno podudaraju. Još je nešto veoma interesantno. U susjedstvu se pojavljuju natpisi Illyici, Hallstatty, Kullur.

U vrijeme kad povampirene snage, kako vanjskog neprijatelja tako i unutrašnjih izdajnika, nastoje da realizuju, na lažima strpljivo ispredanu, historiju Bosne zapjenjenih mučkova raznoraznih akademskih znanja, a posebno uljuljkanih lažohistoričara, u lice im bacamo ovaj dokument. Dokaz i izazov.

Kartu koja dokazuje da Bosna živi preko 2700 godina ili 27 vjekova. Pileći mozgovi skloni prepisivačinama domaćih zadataka i izvrtanjima napisanih nagađanja prema ćeifu naručioca, kitili su se oreolima znanstvenika ili neprikosnovenih akademskih veličina. Ogledalo istine pokazuje i dokazuje njihov karakter i suštinu.

Ko je rođen, živio i živi na Bosanskom tlu? Doseljenici, varvari, lažovi, krivotvorci, krivokletnici – ili Bosanski narod! Iako genetika dokazuje da se Bosanski čovjek razlikuje od izmišljenih nadrinaroda, laži i zataškavanja imaju za cilj sakriti istinu. Bez obzira čime se laz služila, ona je nemoćna pred istinom.

Lahko je ubijediti neuka Balkanca da je “sir nastao od snijega”, ali je teško sakriti tu laž od onih koji se drže prirodnih zakona i logički postavljaju pitanja ne mireći se sa tabu temama. Zakon materije i energije izrečen riječima “sve to što jeste, što je bilo kada bilo, ili što će bilo kada biti – nije nastalo iz ništa. Niti to što jeste, može da se pretvori u ništa”, zasvrbi žednog znanja i prirodno logičnog objašnjenja.

Bosna, geografski smještena kao raskrsnica puteva ali poprište borbe različitih kultura, ideologija, vjera, ekonomskih i vojnih sila, kroz svoju dugu historiju paljena, pljačkana, osvajana ali nikad porobljena, pretrpila je ogromne i neprocjenjive materijalne, kulturne i historijske štete. Iz nje su nosili historijsku i kulturnu baštinu šakom i kapom, osvajači, prijatelji i komšije. Iza sebe su ostavljali krvavu zemlju, pustoš i laž.

Upravo na tim lažima, vjekovima je pisana historijska priča, prema željama i apetitima naručilaca. a kako to vjernici kažu da zadovolje svoju dušu, “Bog je bio uvijek na strani istine i pravde”, tako su i dokazi o Bosni strpljivo poput stećaka čekali svoje vrijeme istine.

Istina o Bosni tek se počinje obznanjivati. Fascinantna i neprikosnovena. Počev od revolucionarnog otkrića Bosanskih piramida do obznanjivanja karte o postojanju “termina i teritorije” Bosne. Ono što je posebno interesantno, ova karta objavljena je u zemlji koja se nije pokazala baš kao veliki prijatelj Bosne i Bosanaca, ali je nemoćna da prikrije istinu kako zbog same sebe, tako i zbog drugih oko sebe. Senad Sprečić”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button