Korona virusVIJESTI

Virologinja koja je 1972. izolirala virus velikih boginja tvrdi da neće biti drugog vala virusa korona

Dr. Ana Gligić, poznata beogradska virologinja bila je na čelu tima naučnika  koji su 1972. uspjeli izolirati virus velikih boginja.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju istakla je kako će epidemija koronavirusa širom svijeta početi slabiti u maju.

“Virus je definitivno oslabio. Do toga je došlo pasažiranjem kroz čovjeka, kao i zbog mjera koje su poduzete da se on ne prenosi s čovjeka na čovjeka. Čovjek nije supstrat na kojem virus može opstati”, kazala je Gligić za Slobodnu Dalmaciju pa dodala:

“Volim reći da su ljudi virusu slijepa ulica.”

Gligić dodaje da je virus već sada toliko slab da 50 posto onih i koji se zaraze više neće imati nikakve simptome. Osim, naravno, onih slabijeg imuniteta.

Neće biti drugog vala

Dr. Gligić uvjerena je da drugog vala epidemije na našim prostorima neće biti. Ističe da se mogu pojaviti tzv. džepovi, odnosno manja žarišta poput onog na Braču. Strahuje od toga i u Srbiji zbog posljedica protesta koji se tamo događaju.

“To su džepovi, žarišta, zato ih i nazivamo prirodno-žarišnim infekcijama i nikada ne znate gdje se još mogu pojaviti, ali to više nije epidemija, pogotovo ne na nivou koju smo imali u martu. Takva žarišta treba u početku prepoznati i sanirati da se ne bi počela širiti. Već u junu moći će se slobodno putovati, a nadam se da će biti još više turizma i putovanja u julu i avgustu”, dodaje Gligić.

Poziva na oprez od gripe

Iskusna i poznata virologinja poziva na oprez od sezonske gripe.

“Pojedinačni slučajevi mogu biti zahtjevni samo ako se poklope sa sezonom gripe. Imate naravno takve koji opet dođu. Slično je s mišjom groznicom ili zapadnonilskom groznicom. One nisu svake godine epidemične, ali su prisutne. No i ako se to dogodi, neće biti sadašnjih brojki oboljelih po bolnicama”, kaže Gligić pa dodaje da cjepivo neće doći još barem 16 mjeseci.

“Nije isključeno da nakon što konačno dobijemo cjepivo za 16 mjeseci, virus opet doživi mutaciju pa nam za dvije godine bude potrebno novo”, zaključuje Gligić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button