VIJESTIVikići/Izačić

VIKIĆI: Sve masovniji uzgoj maline

Uzgoj jagodičastog voća, posebno maline Polka, na području grada Bihaća, USK-a, kao i cijele BiH, među poljoprivrednicima postaje sve zanimljiviji i masovniji, a razlog tome najvjerovatnije leži u ekonomskoj isplativosti.

Uz Srbiju, koja je najveći proizvođač i izvoznik maline u zapadno-evropske zemlje, Bosna i Hercegovina također, stalnim povećanjem zasadnih površina, lagano hvata korak i priključuje se vodećim balkanskim proizvođačima i izvoznicima ove vrste jagodičastog voća.

Uzgojem i proizvodnjom maline Polka (najčešća sorta), a i drugih sorti, na vlastitim gazdinstvima već nekoliko godina bavi se i 10-ak porodica iz Vikića i Izačića.

U zadnje vrijeme taj broj se konstantno uvećava novim proizvođčima koji su uvidjeli sve prednosti bavljenja uzgojem ove poljoprivredne kulture.

Pored izuzetno velikih početnih troškova, mogućnost plasmana cjelokupne proizvodnje na tržište, te solidna otkupna cijena, razlogom su koji navodi mnoge da se počnu baviti malinarstvom.

Najveći uzgajivač i proizvođač maline na području MZ Izačić, a i šire, je gospodin Jasmin Havić sa zasadom na površini od 7.000 m2. Jasmin, kako kaže, ima namjeru povećati zasad i proizvodnju.

Mi vam donosimo par fotografija novopečenih malinara – gospodina Safeta i Amira Bunića, koje prikazuju jesensku sjetvu trenutno najpopularnije sorte maline Polka.

Sudeći prema uređenosti zemljišta i zasada, što je vidljivo na fotografijama, očito je da su se Safet i Amir edukovali, dobro potkovali znanjem, te pripremili za izazove koje nameće uzgoj maline a koji su pred njima.

Želimo sreću i dobar urod, kako starim, tako i novopečenim malinarima na području MZ Izačić i BiH.

Foto: Amir Bunić
Sadnja malina Amir (FILEminimizer)

Foto: Safet Bunić
Sadnja malina Safko (FILEminimizer)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button