AgrarVIJESTIVikići/Izačić

Ataci misteriozne štetočine na voćnjak Samira Bunića

Od proljeća ove godine vlasnik zasada plemenite sorte šljive, gospodin Samir Bunić, kuburi i bori se sa ogromnim i neobičnim problemom, koji prijeti da mu uništi kompletan voćnjak.

Naime, kako nam je Samir, kroz kratak razgovor koji smo vodili sa njim, naveo, nepoznata i misteriozna štetočina okomila se na njegov zasad šljive.

Radi li se o nekoj vrsti glodara, insekta, ili o nečem trećem, ne znam ni sam, kaže Samir. Ono što što sa sigurnošću mogu reći jeste da se moj petogodišnji voćnjak umanjio za 50 stabala šljive.

Šetočina se na voćnjak okomila od proljeća ove godine, napada korijen stabla tako da uništi (pojede) kompletan žilni sustav te stablo jednostavno kao pokošeno padne, navodi ovaj zabrinuti vlasnik voćnjaka.

Teško je čovjeku kada vidi kako sav njegov uloženi rad i trud polako padaju u vodu, a Samir strahuje od činjenice da bi mu mogao nastradati cijeli voćnjak.

Kako bi pkušali doći do saznanja o kakvoj vrsti štetočine se radi, prelistali smo malo stručne online sadržaje na internetu koji se tiču ove problematike i ništa posebno nismo mogli dokučiti osim da bi se moglo raditi o nekoj vrsti insekta ili glodara.

Samiru preporućujemo da posjeti te se posavjetuje sa nekim od stručnjaka za voćarstvo, a vama cijenjeni čitaoci u prilogu donosimo fotografiju koja prikazuje Samirov problem, pa ko zna, možda mu neko i od vas pomogne svojim iskustvom.

Kliknite na fotku da bi je uvećali

Šteta je ogromna, Samr Bunić ne zna o čemu se radi, šta mu uništava sadnice šljive...
Šteta je ogromna, Samr Bunić ne zna o čemu se radi, šta mu uništava sadnice šljive…

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button