BiHVIJESTI

Bez novca dijaspore situacija u BiH bila bi mnogo dramatičnija (VIDEO)

Za sve one koji imaju negativno mišljenje o dijaspori, kada ovo pogledaju i pročitaju, možda ga promijene

Bosansko-hercegovačko iseljeništvo (dijaspora),koje je u potrazi za poslom, kako naš narod voli reći – “trbuhom za kruhom”, napustilo domovinu, jedan je od najvećih investitora u BiH. Samo 2013. godine putem doznaka u našu zemlju se slilo 3 milijarde i 300 miliona konvertibilnih maraka, kako putem ličnih pošiljki, tako putem mirovina.

Guverner Centralne banke Kemal Kozarić kaže da je nemjerljiva važnost ovih investicija u našu zemlju i da ih vlast treba ohrabrivati!

Dobrim poznavaocima prilika stanja bh. ekonomije, gdje proizvoda kao novostvorene vrijednosti gotovo da i nema, gdje najveći dio budžetskih sredstava pojedu institucije i javni sektor, koji se financiraju iz budžeta, jasno je da novac dijaspore čini najznačajniju komponrntu koja zatvara defiit tekućih računa Bosne i Hercegovine.

Kada se tome doda još priliv novca, koji prilikom godišnjih odmora i posjeta porodicama unese i potroši dijaspora, cifra od 3 milijarde sigurno se udvostrucuje, pa i više. Taj novac se obrće, kruži, otud i razlog zašto se kod nas izgađuju samo trgovački centri, a proizvodnjom se ne želi baviti, niti država, niti pojedinci koji imaju mogućnost, čekaju se doznake, bilo one putem banaka i pošta, bilo one iz ruke u ruku.

Bez dijaspore u BiH bi se gladovalo!

Kada se stanje u ekonomiji, ogromna nezaposlenost i siromaštvo usporede sa standardom građana, onda se postavlja pitanje otkud novac u BiH? Prvi točan odgovor glasi – bez dijaspore stotine tisuća građana bi gladovalo!

Dvije milijarde godišnje

Preciznu svotu novca koju u BiH uputi dijaspora nitko ne zna. Zna se da putem doznaka stigne oko dvije milijarde dolara godišnje i to je službeno registrirana svota. Međutim, postoje računice po kojima još toliko gotovine stigne drugim, privatnim kanalima i nigdje se to ne registrira. Sav taj novac koji građani u BiH dobivaju od rodbine i prijatelja koji žive u inozemstvu uglavnom im služi za puko preživljavanje.
BiH je uvrštena u prvih pet država u svijetu po visini financijskih doznaka koje šalju migranti, a u odnosu na bruto društveni proizvod. Ne postoji ni službeni podatak koliko je brojna bh. dijaspora, a raspolaže se brojkom od oko 1,4 milijuna ljudi.
Prema tumačenjima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), novac, odnosno gotovina koja kola Bosnom i Hercegovinom nije zarađen u našoj državi nego u inozemstvu! Takvo objašnjenje nalazi se u podacima o financijskom poslovanju u BiH koje uključuje sve što u tu kategoriju spada.

Manje doznaka

Financijski stručnjaci kažu da se u posljednje vrijeme broj pojedinačnih novčanih doznaka koje stižu iz dijaspore smanjuje i da je to trend na koji treba u budućnosti računati, što bi moralo “osvijestiti” vlasti da pod hitno krenu sa socioekonomskim reformama koje moraju rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta.
BiH je jedna od rijetkih država koja nije zakonski uredila poziciju svoje dijaspore. U Parlamentu BiH bilo je nekoliko inicijativa za usvajanje zakona o dijaspori, ali su oboreni entitetskim glasovanjem. Navodno, ponovno će takve inicijative biti upućene u parlamentarnu proceduru , a pokrenuta je i nova za formiranje državnog ministarstva za dijasporu. Kada će doći na rad za izjašnjavanje, nitko ne zna.

Pogledajte video prilog tv1.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button